Bűnügy

Így zsebeltek be milliókat a netes csalók

A kicsalt összegeket sosem a saját számlájukra kérték, hanem ismerősökére

Két internetes csalót fogtak el Budapesten, akik strómanok közreműködésével, álhirdetésekkel csaltak ki több millió forintot emberektől – közölte a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n.

Így zsebeltek be milliókat a netes csalók
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Azt írták, a 18 és a húszéves hernádi férfi az egyik online piactéren hamis felhasználói profilokat hozott létre, majd ott különböző használati tárgyakat, például bútorokat vagy kerti gépeket hirdetett eladásra.

A jelentkezőket ezután rávették arra, hogy az előleget vagy akár a teljes vételárat előre utalják át.

A kicsalt összegeket sosem a saját számlájukra kérték, hanem ismerősökére, akik levették az érkezett pénzt onnan, majd átadták azt a csalóknak. A nyomozók a csalók elfogását megelőzően öt strómant azonosítottak, akiket pénzmosással gyanúsítanak. A 18 éves férfi édesanyja – aki szintén közreműködött az álhirdetések feladásában – csalás elkövetése miatt szeptember 7-e óta letartóztatásban várja a további eljárást.

Az ügynek jelenleg 22 sértettje van, de valószínűleg a hoppon maradtak száma és a gyanúsítottak köre is bővül majd. A két fiatalt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették őket és kezdeményezték a letartóztatásukat. Csalás bűntette miatt nyomoz ellenük a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A két fiatal egy másik bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során került a baranyai rendőrök látókörébe, amiben egy férfi hatszáz embert tévesztett meg otthonról végezhető munkáról szóló hamis hirdetésekkel.

Kapcsolódó írásaink