Bűnügy

Hamis iPhone-okat cseréltek garanciában valódira a csalók

Nyolc év leforgása alatt a buzgó kínai származású fivérek közel 6,2 millió dollár kárt okoztak az Apple-nek - számolt be az Origo.

Hamis iPhone-okat cseréltek garanciában valódira a csalók
iPhone
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye

Közel három és fél év letöltendő büntetést kapott az Egyesült Államokban csalásért egy kínai származású testvérpár, a nem kínai ismerőseik által Jimmy és Allen néven ismert Zhimin Liao és Zhiting Liao 2011–2019 között tízezer hamisított Apple terméket cseréltek valódira - írták.

A csalás viszonylag egyszerűen működött, a testvérek külsőre rendkívül meggyőzően hamisított iPhone és iPad termékeket rendeltek Kínából, majd észak-amerikai Apple Store üzletekbe látogatva valódiakra próbálták cserélni azokat, AppleCare garanciában a teljes elhalálozásukra hivatkozva. Bűntársaik is voltak, komplett bűnszövetkezetet építettek a csalás köré - számolt be a lap.

A testvérek olyan 6,2 millió dollár kárt okoztak az Apple-nek. A bíró fejenként 41 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rájuk, elkobozta tőlük öt ingatlan tulajdoni hányadát és a 250 ezer dollár csalásból származott bevételüket, plusz a letartóztatásukkor náluk talált kétszáz iPhone-ról is lemondhatnak. A bűntársaik valamikor még október során számíthatnak az elsőfokú ítéleteikre - írja a portál.

Kapcsolódó írásaink