Krónika

Az online piactereken (is) áldozatukra lesnek a csalók

Egy 25 éves veszprémi sértett játékkonzolt rendelt az interneten, ám a termék a mai napig nem érkezett meg, olvasható a police.hu-n.

Az online piactereken (is) áldozatukra lesnek a csalók
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

Egy online piactéren meghirdetett játékkonzolt szeretett volna vásárolni a 25 éves veszprémi férfi, aki a napokban tett feljelentés a rendőrségen. A sértett elmondta, hogy a hirdetővel néhány nappal korábban 93 ezer forintos vételárban egyeztek meg, amelyet el is utalt. A játékkonzolt azonban nem küldte el a csaló, aki azóta elérhetetlenné vált, a hirdetést törölte.

Az interneten bárki feladhat bármilyen hirdetést, annak valóságtartalmát senki nem ellenőrzi. Ha a hirdetésben fénykép is szerepel, az sem bizonyítja, hogy az eladó valóban rendelkezik a termékkel, hiszen a fénykép is bárhonnan letölthető.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy kockázatos előre utalni online piactereken meghirdetett termékért ismeretleneknek. A szokásosnál jóval kedvező ár legyen feltűnő, mert rendszerint csalási szándékkal adnak fel ilyen hirdetést. Legyen gyanús, az is, ha az eladó ragaszkodik az előre utaláshoz és elzárkózik az esetleges személyes átvételtől. Nagyobb értékű terméket mindenképpen érdemes személyes megtekintés után kifizetni vagy megbízható webáruházból vásárolni.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a https://kiberpajzs.hu/ oldalon talál.

Kapcsolódó írásaink