Tech

Túlságosan nagy a sugárzása, visszahívják az iPhone 12-t

Az Apple szerdán vitatta a francia hatóságok vizsgálati eredményeit

Felszólították a francia hatóságok az Apple-t, hogy hívja vissza az iPhone 12 telefonokat a francia piacról, mert a vizsgálatok szerint a készülékeknek túl magas az elektromágneses sugárzási szintje.

Túlságosan nagy a sugárzása, visszahívják az iPhone 12-t
Visszahívják az iPhone 12 telefonokat a francia piacról a túl magas sugárzási szint miatt
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed

Az illetékes kormányzati ügynökség (ANFR) kedden tette közzé az Apple-nek címzett felhívását, és egyben felszólította a vállalatot, hogy „minden lehetséges eszközzel gyorsan hozza helyre ezt a hibát” azoknál a készülékeknél, amelyek már használatban vannak. Hozzátették: az ügynökség ellenőrizni fogja az iPhone 12 telefonok frissítéseit, és amennyiben azok nem lesznek hatásosak, akkor az Apple-nek „vissza kell hívnia” azokat a készülékeket is, amelyeket már eladott.

Az Apple szerdán vitatta a francia hatóságok vizsgálati eredményeit, és azt állította, hogy a 2020 végén piacra dobott iPhone 12 megfelel a sugárzási szintekre vonatkozó valamennyi előírásnak. A készülék biztonságos működését számos nemzetközi testület hitelesítette – tették hozzá. Az amerikai cég azt is tudatta, hogy átadták a francia hatóságoknak az iPhone 12 modellre vonatkozó saját, illetve a vállalattól független laboratóriumok által elvégzett vizsgálatok adatait.

Az elektromágneses sugárzási szintek ellenőrzésével foglalkozó ANFR közölte: a közelmúltban 141 mobiltelefont vizsgált be, köztük az iPhone 12 modellt is. A szakértők arra jutottak, hogy az iPhone 12 elektromágneses sugárzási szintje – kézben vagy zsebben tartva – meghaladja az Európai Unió által előírt szabványt. A készülék megfelelt az előírásoknak abban az esetben, amikor a teszt idején táskában vagy kabátzsebben tartották.

Jean-Noel Barrot, a telekommunikációért felelős miniszteri megbízott a France Info rádiónak úgy fogalmazott: az iPhone 12 sugárzási szintje „enyhén meghaladja” az előírt szintet, de „jelentősen alacsonyabb annál, mint amennyinél egyáltalán felmerülhetne, hogy ez esetleg valamilyen káros hatással is lehetne a felhasználókra. Mindenesetre a szabály, az szabály”.

Kapcsolódó írásaink