Bűnügy

Megszüntették a nyomozást Hadházy tévészékházas blokádja ügyében

Megmenekült Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, nem vonják felelősségre a közmédia blokádja miatt – tudta meg a Magyar Nemzet.

Megszüntették a nyomozást Hadházy tévészékházas blokádja ügyében
A rendőrség kezdeményezte, az ügyészség elutasította a további nyomozást a Hadházy Ákos által szervezett blokád kapcsán folytatott eljárásban
Fotó: MH

Nem lett következménye Hadházy Ákos MTVA-székházhoz szervezett tavaly novemberi akciójának. A független országgyűlési képviselő terve az volt, hogy a tüntetőkkel blokád alá vonja a közmédia épületét. A rendőrség nyomozást indított, a politikus meggyanúsítása is felvetődött, azonban az eljárást végül megszüntették.

Noha a rendőrség korábban azon a szakmai állásponton volt, hogy a beszerzett információk alapján szükséges Hadházy Ákos meggyanúsítása a közmédiához szervezett, botrányba fulladt akciója miatt, végül erre nem került sor, sőt pár hete az ügyben indult nyomozást is megszüntették – értesült a Magyar Nemzet.

A történtek előzménye, hogy a Hadházy Ákos vezette tüntetők tavaly november 4-én este blokád alá próbálták vonni az általuk hazugsággyárnak nevezett közmédia épületét. A független parlamenti képviselő a helyszínen arról beszélt, hogy hibrid forradalom kell a jelenlegi kormány legyőzéséhez. Megjegyezte azt is, hogy oly módon kell tüntetni, hogy az a mindennapi életvitel során is kellemetlenségekkel járjon a hatalomnak. A Magyar Nemzet beszámolójából azonban kiderült, hogy a volt LMP-s politikus nem tudta kézben tartani az eseményeket, a tüntetők gyújtogatni próbáltak, többen fáklyákat dobáltak a köztévé egyik portája elé, a rendőröknek kellett poroltóval közbelépniük, és kezelniüka helyzetet.

Az ügyben Tényi István fordult a hatósághoz, akinek feljelentése végül a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) került. A nyomozó hatóság közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészület gyanújával rendelt el nyomozást.

A lap által korábban megszerzett rendőrségi határozatból kiderült: a BRFK márciusban arra jutott, hogy a politikus felelősségre vonása célszerű. A határozatban leírták, hogy a szükséges nyomozati cselekményeket (tanúkihallgatások, felvételek elemzése) a rendőrök elvégezték, abból kiderül, hogy „a gyanúsított kihallgatásának végrehajtása indokolt és szükséges”. Éppen ezért a nyomozást – illetékesség hiánya miatt – a rendőrség át akarta adni a mentelmi joggal védett személyek ellen is nyomozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek.

Az eljárást felügyelő illetékes ügyészség azonban ezt a határozatot hatályon kívül helyezte, mert szerintük akkor még nem álltak fenn Hadházy felelősségre vonásának törvényi feltételei. A rendőrség ezt követően tovább nyomozott, majd az a döntés született, hogy nem kezdeményezik a képviselő meggyanúsítását, és július 21-én megszüntették az eljárást. Megjegyzendő, hogy az eltérő szakmai álláspontok megléte egy büntetőeljárás során teljesen természetes, abban semmi meglepő nincs.

Kapcsolódó írásaink

MTVA: Ismét hazudik Hadházy Ákos

ĀA televíziós újságíró szakma része, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében egy-egy hosszabb esemény teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodnak a stábok