Bulvár

Gordon Ramsay nem kímélte az Ozempic injekciót használókat

A sztráséf nálunk tervezi megnyitni a következő éttermét

A gasztronómia iránt érdeklődök tudják, hogy Gordon Ramsayt kevés dolog bosszantja fel jobban, mint amikor szerinte valaki feleslegesen piszkál bele az étkezés szent rendjébe. A sztárséf most az Ozempic-menü ötletére borult ki teljesen, és kijelentette: nála ilyen biztosan nem lesz – írja a Mindmegette.

Gordon Ramsay nem kímélte az Ozempic injekciót használókat
Gordon Ramsay Budapesten készül éttermet nyitni
Fotó: ROY ROCHLIN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A fogyókúrás gyógyszerek térhódításával egyre több olyan vendég érkezik a világ nagyvárosaiban működő csúcsgasztronómiai helyekre, aki egyszerűen képtelen megenni egy normál éttermi adagot. Egyes séfek – például Heston Blumenthal – már külön, kisebb adagokra épülő menüt is kínálnak azoknak, akik Ozempicet vagy Mounjarót használnak. De ha valaki azt gondolná, hogy Ramsay is beáll ebbe a sorba, nagyot téved: a britek kedvelt séfje nemet mond az Ozempic-menüre: a sztárséf szerint a fine dining nem alkalmazkodik divathullámokhoz.

Ozempic-menü? Gordon éttermeiben biztosan nem!

A Gordon Ramsay névvel fémjelzett, közel 90 országos és nemzetközi egységből álló étterembirodalom vezetője – stílusához híven – nyersen és szenvedélyesen mesélt a témáról a The Sunday Timesnak. Amikor megkérdezték tőle, hogy fontolgat-e ilyen irányú módosításokat az éttermei étlapján, a válasz a jól ismert, szikrázó Ramsay-féle stílusban érkezett: „Ez kész hülyeség” – vágta rá.

Semmi okunk alkalmazkodni a Mounjaro-injekciókhoz… A gond nem az adagokkal van, hanem velük – mert eleve túl sokat zabálnak!

És hogy milyen esélyt lát arra, hogy bevezessen egy, kifejezetten fogyókúrás gyógyszert használóknak készült kóstolómenüt? „Semmi esély arra, hogy egy Ozempic kóstolómenüvel jövünk, csak azért, hogy este fél 10-re kevésbé érezd magad kövérnek.”

A gyógyszer, amelyből éttermi trend lett

Az Ozempic és a Mounjaro eredetileg a 2-es típusú diabétesz kezelésére készült, de a drasztikus étvágycsökkentő hatásuk mára új életet adott a termékeknek – és új kihívást a gasztronómiának. A GLP–1 gyógyszerek lassítják az emésztést, fokozzák a teltségérzetet, így a vendégek sokszor már egy fél adag után megtorpannak. A kérdés tehát adott: a fine dininghoz igazodjon a gyógyszer, vagy fordítva?

A séf nem állt meg az Ozempic-menü elutasításánál. A modern éttermi kultúra másik jelensége, az influenszerkedés is felháborítja „Lámpákat állítanak fel az asztal fölé, erős fényeket használnak, csak hogy jobban mutasson a kép, aztán posztolják, milyen finom az étel” – mondta. Szerinte, bár a közösségi média sokat segít egy étterem ismertségén, nem lehet hagyni, hogy a vendégek TikTok-videói elrontsák mások vacsoráját. Gordon szerint a legrosszabb helyzetben ilyen szempontból az amerikai éttermek vannak, ahol elmondása szerint az emberek sokszor többet foglalkoznak a telefonnal, mint a tányérjukkal. Ramsay legújabb londoni fine dining helye, a Bonheur, Matt Abé séffel az élen, kifejezetten törekszik majd arra, hogy az élményt ne a telefonok, hanem az ízek irányítsák. „A Bonheurt nem fogják elárasztani TikTok-felhasználók” – szögezte le.

Mi lesz vajon a budapesti éttermében?

Friss hír, hogy Gordon Ramsay nálunk tervezi megnyitni a következő éttermét, ami a séf első Közép-európai étterme lesz. 2026 nyarán nyitja meg kapuit a Gordon Ramsay Bar & Grill, amelynek a Dorothea Hotel ad otthont. A Gordon Ramsay Bar & Grill nem egyszerű leányvállalata lesz a londoni koncepciónak: a tervek szerint egyedi, helyi fókuszú étlapot kap, amely a minőségi magyar alapanyagokra és a fenntartható gazdálkodók termékeire épít. Mindezt Ramsay ikonikus, nemzetközi ihletésű stílusa teszi majd teljessé. A kínálatban az amerikai és brit klasszikusok – steakvariációk, grillezett különlegességek és a séf híres signature fogásai – mellett a magyar konyha modern, elegáns újragondolásai is megjelennek. Maga Gordon Ramsay is várja már a budapesti indulást. Az étteremnyitással kapcsolat közleményben így fogalmazott: „Budapest egy gyönyörű város, érdekes építészettel és gazdag kulturális és kulináris történelemmel. Örülök, hogy a Dorothea Hotelben megnyíló Gordon Ramsay Bar & Grill étteremmel csatlakozhatok ehhez a csodálatos gasztronómiai szcénához”.

Kapcsolódó írásaink