Belföld

Több milliárd forint jut a gödöllői campus fejlesztésére

Több mint kilencmilliárd forint összköltségvetésű program keretében újul meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István Campusa. A főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok energetikai korszerűsítése olyan volumenű fejlesztésnek számít, amelyre évtizedek óta nem volt példa település térségében.

Több milliárd forint jut a gödöllői campus fejlesztésére
Több mint ezerhétszáz nyílászárót cserélnek ki az épületben
Fotó: MATE Médiaközpont

Jelentős összegű fejlesztést jelentett be hétfőn a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vezetése. Mint közleményükben olvasható, a gödöllői Szent István Campuson a tervek szerint a teljes épületkomplexum vonatkozásában 1733 darab nyílászáró cseréje, valamint 5310 négyzetméter tető szigetelése valósul meg 2023. szeptember 30-ig. A projekt közvetlen célja az energiafelhasználás és a működési költségek csökkentése, amelyeknek napjainkban különösen nagy a jelentősége.

Gyuricza Csaba rektor a projekt sajtótájékoztatóján egyebek mellett arról beszélt, a 9,168 milliárd forintos beruházás részeként – a fentieken túl – az aulában a függönyfal, valamint a nyílászárók körüli mészkő lapburkolatok cseréje és új radiátorok felszerelése, a szemináriumokban nyílászárók és hősugárzók kiváltása, a kazánházban új, korszerű gáz üzemű fűtési rendszer kiépítése, a tornacsarnokban pedig a fűtési és a légtechnika rendszer korszerűsítése valósul meg.

A rektor kifejtette, a fejlesztések révén a szén-dioxid kibocsátás mértéke várhatóan éves szinten 2.688 tonnával csökken. Ez az érték megfeleltethető 448 elefánt tömegének, vagy a magyarországi személygépjárművek kilométerre vetített átlagos szén-dioxid kibocsátása alapján 23,3 millió kilométernyi megtett útnak – fogalmazott. Hozzátette, efféle projektre évtizedek óta nem volt példa Gödöllő térségében.

Kapcsolódó írásaink