Belföld

Kettős életpályamodellt alapozna meg az agrártudományi egyetem

Az országban egyedülálló megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportegyesülete, a MATE – Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (MATE-GEAC), a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola és a Dunakeszi Tankerület – közölte az egyetem. Az együttműködés lényege, hogy az egyesület edzői, sportoktatói hetente két alkalommal, két-két testnevelésóra keretében végeznek a korosztálynak megfelelő atlétika-, úszás- és vízilabda-foglalkozásokat. 

Kettős életpályamodellt alapozna meg az agrártudományi egyetem
Gyuricza Csaba rektor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az elmúlt időszakban az egyetem és a sportegyesület komoly célkitűzéseket fogalmazott meg a térségi sportélet fejlesztésével kapcsolatban, amelynek alappilléreként elindulhatott 2022 szeptemberében a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola MATE-GEAC Sportosztálya – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Az együttműködés lényege, hogy az egyesület edzői, sportoktatói hetente két alkalommal, két-két testnevelésóra keretében végeznek a korosztálynak megfelelő atlétika-, úszás- és vízilabda-foglalkozásokat. Az atlétikaedzéseket az e célból felújított MATE Atlétikai Centrumban és az egyetem vagy az iskola sportcsarnokában, az úszás- és vízilabdaórákat pedig a Gödöllői Városi és Térségi Uszodában tartják, olimpikon és kiemelt utánpótlás-edzők támogatásával.

Az országosan egyedülálló kezdeményezés keretében tehát az iskola és a sportegyesület közösen biztosítja a testnevelés tantárgy emelt szintű oktatását, a tanulók tehetsége szerinti maximális eredmény elérésének lehetőségét, a megfelelő sportágválasztást és a magas szintű testkulturális műveltség elérését.

Ehhez természetesen figyelembe veszik a nebulók személyes érdekeit, adottságait, a sportág utánpótlás-nevelési célkitűzéseit és a hatályos jogszabályokat is.

„A most kötött együttműködés maximálisan illeszkedik elképzeléseinkhez, hiszen az új osztályban kiemelten kezeljük a tanulók kettős életpályamodelljének lehetséges megvalósulását is. Ennek távlati célja az, hogy a diákok a későbbiekben minél több esetben válasszák a MATE-GEAC színeiben megvalósuló élsportolói tevékenységet, majd a MATE képzéseit” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a MATE rektora és a MATE-GEAC elnöke.

Kapcsolódó írásaink