Külföld

Csaknem kétszáz új hallgató a MATE külhoni magyar nyelvű képzésein

A 2022/2023. tanévben 171 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) külhoni magyar nyelvű képzéseire, azaz 2022. szeptemberében Beregszászon 28, Csíkszeredán 38, Révkomáromban 28, Székelyudvarhelyen 48, Zentán pedig 29 fő kezdhette meg egyetemi tanulmányait. Ezeknek az oktatásoknak a legfőbb célja, hogy az adott térség aktuális gazdasági és munkaerőpiaci igényeihez illeszkedően támogassa a magyarság szülőföldön való boldogulását, valamint elősegítse a tudás- és technológiatranszfert.

Csaknem kétszáz új hallgató a MATE külhoni magyar nyelvű képzésein
MATE-gólyák Csíkszeredán
Fotó: MATE

Jelenlétünk minden határainkkal szomszédos magyarok lakta államban nemzetstratégiai fontosságú – mutatott rá a külhoni képzések jelentőségére Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Emlékeztetett arra, hogy a szoros együttműködés révén az elmúlt 30 évben több mint 4500 hallgató kezdte meg magyar nyelvű egyetemi tanulmányait a határokon túl, közülük több mint kétezren már diplomájukat is átvették, sőt 67 székely falugazdász képzését is sikerrel támogatták. Az egyetem feltett szándéka, hogy erre a stabil alapra tovább építkezzenek, a helyi igényekre reflektálva. 

Az első külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzéseket a jogelőd Gödöllői Agrártudományi Egyetem 1990-ben indította be a Székelyföldön, célul tűzve ki a Kárpát-medence magyarságának anyanyelven, szülőföldjén való boldogulásának elősegítését. Az intézmény azóta is erős elhivatottsággal és felelősséggel dolgozik a külhoni magyar nyelvű felsőoktatásért, hogy a tudást mindig az aktuális igények szerint segítsen adaptálni az adott földrajzi környezethez. 

A MATE mai külhoni alap- és mesterképzési palettáját Csíkszeredában a vadgazda mérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzések, Beregszászon az élelmiszermérnöki, kertészmérnöki és mezőgazdasági mérnöki alapképzések, Révkomáromban a vidékfejlesztési agrármérnöki és kertészmérnöki alapképzések, Székelyudvarhelyen a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzés, míg Zentán a mezőgazdasági mérnöki és kertészmérnöki alapképzések, valamint  vidékfejlesztési agrármérnöki és kertészmérnöki mesterképzések alkotják.  

A helyi igények alapján idén is indulhatott egy új képzés, ugyanis tíznél több székelyföldi fiatal csatlakozott a MATE unikális pálinkamester szakirányú továbbképzéséhez. Ezen kívül további területeket is vizsgál az intézmény, ahol egy erős szakmai és oktatási háttért nyújtva tovább segíthetik a magyarlakta területek fejlődését. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom