Belföld

Orbán Viktor: Magyarországot kell megvédeni, itt kell boldogulni

1956-ban valódi esély volt kivívni a függetlenségünket, és ha a Nyugat nem árul el bennünket, 1945 után másodszor is, sikerrel járhattunk volna - mondta Orbán Viktor Zalaegerszegen, a Mindszentyneum új épületének ünnepélyes átadásán mondott beszédében. A miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg az igazságukat a fenyegetés ellen.

Orbán Viktor: Magyarországot kell megvédeni, itt kell boldogulni
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen és a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján Zalaegerszegen 2022. október 23-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien

Dicsőséges ez a nap és méltó ez a helyszín. A zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de kitartottak, amíg lehetett - kezdte ünnepi beszédét Orbán Viktor kormányfő. Az egykori esztergomi érsek, Mindszenty József életének emléket állító Mindszentyneum átadásán a miniszterelnök kiemelte:

az egerszegiek az elsők között voltak, akik 1956 októberében egy percet sem késlekedtek az utcára vonulni, és utolsóként tették le a fegyvert decemberben,

egy hónappal a szabadságharc leverése után pedig még tankoknak kellett feloszlatniuk az egerszegieket.

Felidézte, a zalaiak azon kevesek közé tartoznak, akik még a rendszerváltás előtt ellenzéki képviselőt juttattak a kommunista parlamentbe. "A sorsnak van humorérzéke, a képviselőt Dr. Marx Gyulának hívták. Isten éltesse le a 92 éves Gyula bácsit" - fogalmazott a kormányfő, aki kiemelte azt is, hogy 1989-ben a zalaiak az elsők között mondtak ítéletet a kommunista rendszer felett, az ő példájukat követte az egész ország. Pár hónap múlva pedig a kommunisták uralma végleg összedőlt.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy a vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló vidéken, "csak" Zalaegerszegen ünnepelni. "Nem értik, hogy 1956 az egész nemzet forradalma volt" - szögezte le.

Mindszenty Józsefet méltatva a miniszterelnök elmondta, az érsek ott volt a szabadságharcban, az azt követő ellenállásban, ő volt az első, aki lerakta a modern Magyarország legsikeresebb korszakának közjogi alapjait.

- Mindszenty József mindig teljesítette hazája iránti kötelességét. Az ő keze munkájának köszönhet hogy Zalaegerszegen ferences templom, kolostor és tanítóképző lett. A bíboros 56-ban is mutatta az utat. Akkor is kiállt hazánk szabadságáért, amikor nyilasok törtek ránk. És amikor a kommunisták megkínozták - mondta, hozzátéve: ő volt az első, aki nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt, és meggyőződéssel vallotta, hogy mi egyet akarunk: minden néppel és országgal barátságban lenni.

1956-ban valódi esély volt kivívni a függetlenségünket Orbán Viktor szerint. Minden ésszerű feltétel adott volt az erőszakmentes átmenethez. Sztálin halála után megindult az enyhülés a két blokk között, 1955-ben lett független Ausztria. A kormányfő szerint joggal remélhették az '56-osok, hogy a szovjetek is belátták, vérontással nem lehet birodalmat építeni. Az első napokban működött a terv.

- Ha a Nyugat nem árul el bennünket, 1945 után másodszor is, sikerrel járhattunk volna - fogalmazott a miniszterelnök. A szovjetek azonban meggondolták magukat, és 35 évre elnyomást és kommunista bábkormányt hoztak.

1956-ban Magyarországot is kitettek a Times magazin címlapjára, aztán negyven évre otthagytak bennünket a szovjet prés alatt.

„A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg az igazságukat a fenyegetés ellen” – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarországot kell megvédeni, itt kell boldogulni. 1990-ben visszaszereztük a szabad és független Magyarországot, és ebből Orbán szerint „az egész világ megértheti, akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve.”

- A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg az igazságukat a fenyegetés ellen – fogalmazott Orbán Viktor, aki figyelmeztetett, hogy Magyarországot kell megvédeni, itt kell boldogulni. 1990-ben visszaszereztük a szabad és független Magyarországot, és ebből a kormányfő szerint „az egész világ megértheti, akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve.”

- Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet – fogalmazott a miniszterelnök, aki felsorolta a bajokat: háború keleten, gazdasági válság nyugaton, migrációs válság délen. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a baloldal van kormányon, mondta, hozzátéve: a nemzeti kormány nem szokott megijedni, képes megvédeni az országot itthon és külföldön egyaránt.

- Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékből, hol a brüsszeli magaslesről lőnek – mondta a miniszterelnök. Ugyanott fogják végezni szerinte, ahol az elődeik.

Orbán Viktor szerint megvan a nemzeti kormány ereje, és megvédik az országot.

- Magyarország mindenek felett. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok – zárta szokásos szavaival ünnepi beszédét a miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink

A 66. évforduló margójára

ĀJelenlegi tudásunk szerint elmondhatjuk, hogy 1956 előtt az Amerikai Egyesült Államok hírszerző szervei egyáltalán nem vártak Magyarországon semmilyen megmozdulást