Belföld

Továbbra is tervezik az újabb pedagógusbér-emelést

Korszerűbb életpályamodell

Két számjegyű béremelést szeretnének jövőre adni a pedagógusoknak – erről beszélt Bódis József oktatási államtitkár a Karc FM-nek.

Hozzátette, a pedagógus-életpályamodell bevezetése nagy előrelépés volt, de ismét bérrendezésre van szükség, óriási a nyomás, hiszen minden szektorban bérnövekedés tapasztalható. Az ország gazdasági helyzete megengedi, hogy ismét emeljék a pedagógusok fizetését – vélekedett. Közölte, az elmúlt években egyre többen jelentkeznek tanári pályára, de a pályakezdőket meg is kell tudni tartani, ehhez bérrendezés és korszerűbb életpályamodell kell. Bódis József nyilatkozata után a sajtóban már harminc százalékos emelésről is cikkeztek. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár nemrég lapunknak azt mondta, a 2020-as büdzsébe bekerülhet a vetítési alap emelése, erről egyeztetés folyik. Emellett tíz-tizenöt százalékra növelnék az „eltérítési lehetőséget”, ennyivel térhetnének el az egyes intézményvezetők teljesítményalapon az életpálya bérszintjeitől. A pedagóguspályára való visszatérést pedig ösztöndíjjal jutalmaznák.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom