Belföld

Zűrzavaros szolidaritási sztrájk

A pedagógus érdekvédők is tudják, nem jó időpont a március 14. a munkabeszüntetésre, ezért a hivatalosan kétórásra meghirdetett akció helyett rövidebbet javasolnak

Szolidaritási sztrájkot hirdetett a közszféra holnapi munkabeszüntetéséhez csatlakozva a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A szervezésnél kiderült: nincs elég aktivistájuk a tárgyalásokhoz.

szolidaritási sztrájk 20190313
Korábban a PSZ is tüntetett, de most bíznak a tárgyalásokban (Fotó: MH)

Még januárban hirdette meg országos sztrájkját március 14-re a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete arra az esetre, ha nem sikerül megállapodni az önkormányzati köztisztviselők, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bér- és egyéb munkaügyi követeléseiről. Mivel nem született egyezség, már biztosnak látszik, hogy megtartják holnap a munkabeszüntetést.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szolidaritási sztrájkot tart, igaz, ezzel kapcsolatban sok a bizonytalanság. A „Sztrájk mindenkiért” szlogennel reklámozott akciójuk plakátján „kétórás” munkabeszüntetés szerepel, délelőtt 8–10 óráig, Facebook-oldalukon viszont arról tájékoztatják az érdeklődőket, hogy „nem az a lényeg, mennyi időre állunk le, hanem az, hogy minél többen vegyünk benne részt”. Továbbá pedagógusként nem tartják ideálisnak a március 15. előtti napot, hiszen ilyenkor az iskolákban amúgy is leginkább csak ünnepségek zajlanak – ezért javasolják „az esetleg kétórásnál is rövidebb munkabeszüntetést”. A résztvevők számát maga a szakszervezet sem tudja előre megbecsülni, hiszen – amint arról már többször beszámoltunk – a sztrájkhajlandóságra vonatkozó online kérdőívüket bárki, akárhányszor kitölthette, ezért semmiféle reprezentativitása nem volt. Egyébként eleve csak az intézmények egy kis hányadában sztrájkolhatnak most a pedagógusok, ugyanis a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalásokba is beletörött a PDSZ bicskája. Az történt, hogy az általuk megkeresett 104 köznevelési „munkáltató”, vagyis a hatvan tankerületi központ és a 44 szakképzési centrum ugyanazt az időpontot jelölte ki az egyeztetésre, a szakszervezet pedig nem tudott országosan ennyi tárgyalópartnert biztosítani. Egyelőre tizenhárom tankerület és szakképzési centrum szerepel a PDSZ által közzé tett megállapodási listán.

Az oktatási szféra nagyobb tagszámú érdekvédője, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is a tárgyalásokban bízik, hétfői közleményükben rámutattak: Bódis József államtitkár egy rádióműsorban megerősítette, hogy két számjegyű, attraktív béremelést szeretnének jövőre a pedagógusoknál. A PSZ hónapok óta tartó kemény tárgyalásainak eredményeként jutottunk el oda, hogy a kormány végre felismerte: tarthatatlan a közoktatásban dolgozók bére – hangsúlyozták.