Belföld

Zsugorodóban az ellenkerekasztal

Elkülönítik egymástól a Civil Platform és a Tanítanék Mozgalom pénzügyeit

A Köznevelési Kerekasztaltól távol maradó szervezetek által létrehozott Civil Közoktatási Platform papíron ötvennyolc tagszervezetének már a fele sem vesz részt aktívan a fórum működtetésében – tudtuk meg.

A Tanítanék Mozgalom honlapján olvasható tájékoztatás szerint nemrég tartották a Civil Közoktatási Platform (CKP) negyedik plenáris ülését. „A gyűlésen (vagy annak legalább egy részén) 28 szervezet képviselői vettek részt, egy-egy szavazáson 22-24 szervezet szavazott” – írták. A Köznevelési Kerekasztal alternatívájaként, a „kockás ingesek” által létrehívott fórum februári alakuló ülésén még ötven szervezet képviselői vettek részt, és a CKP-hoz csatlakozott szervezetek listáján jelenleg ötvennyolc név szerepel, ám a jelek szerint ezek fele nem vesz aktívan részt a munkában. Ebben szerepet játszhat némi kiábrándultság is. Az önmeghatározás szintjén a „demokratikus működést alapértéknek tekintő” szervezetről annak idején megírtuk, májusban kikérték a tagszervezetek véleményét arról, karolják-e fel egy magánszemély népszavazási kezdeményezését „az oktatás szabadságáért”. Tizenhat tagszervezet nyilvánított véleményt, egyik sem tartotta támogathatónak az aláírásgyűjtést, ám ezt figyelmen kívül hagyva a CKP az ügy mellé állt, s a kezdeményezés nagy reklámot kapott a Tanitanek.com honlapon.

A CKP legutóbbi ülésén – nyolc hónappal a megalakulás után – elfogadták a működési szabályzatot, benne a csatlakozás módját, a szervezetek jogait és kötelességeit, az ügyvivői testület összetételét. Jóváhagyták továbbá a pénzügyi elszámolást, amelynek értelmében „a CKP és a Tanítanék Mozgalom pénzügyi gazdálkodása a továbbiakban elkülönül, a két szerveződés kétfele (sic!) osztja a felajánlásokból megmaradt összeget, így a CKP kb. 1 millió Ft-ból gazdálkodhat”. A gazdálkodási alapelvekről nem szavaztak, az előterjesztésben az szerepel, hogy a működési költségekhez a tagszervezetek havi ezer forinttal járulnának hozzá, az akciók pedig saját költségvetéssel rendelkeznek majd, „amelyek fedezetét felajánlásokból és egyéb forrásból kell előteremteni”. A beszámoló szerint megvitatták a stratégiai célkitűzéseket is, és kinyilvánították: „a jelenlegi rendszerkereteket semmilyen körülmények között” nem fogadják el, tehát a kormány oktatáspolitikájával semmiféle közösséget nem vállalnak.