Belföld

„Visszaadni a romák önbizalmát”

Jogsegélyszolgálatot és civil akadémiát hozna létre egy cigány egyesület

Szociális bolthálózat, jogsegélyszolgálat, közmű-kompenzáció, Civil Roma Akadémia létrehozása is szerepel a választásra számos jelöltet állító 100 Roma Virtuóz Országos Kulturális Egyesület tervei között – mondta lapunknak Szénási Sándor hegedűművész, az egyesület elnöke.

– A 100 Roma Virtuóz Országos Kulturális Egyesület is indul a fővárosi roma nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán. Mit adnának hozzá az érdekképviselethez?

– Működésképtelennek, alibiszer-vezetnek ítéljük a jelenlegi fővárosi cigány önkormányzatot. Egyébként is, a roma képviselőknek a kisebbségi önkormányzatiságban súlyos hiányosságaik vannak. Felkészült, képzett roma képviselőkre van szükség.

– A cigányság egészét tekintve mit tart a legsúlyosabb gondnak?

– A cigánykérdés a jelenlegi közgondolkodás miatt megoldhatatlannak látszik. Sem asszimiláció, sem integráció nem történik, mert a többségi társadalom nem tud vonzó eszményképet felmutatni. Szeretnénk a romák önbizalmát visszaadni.

– Milyen konkrét elképzeléseik vannak?

– Terveink között szerepel a kerületek „roma szociális térképének” elkészítése. Gazdálkodó szervezetek létrehozása révén, állami feladatok átvállalásával reformálnánk meg a közmunka fogalmát. Új intézményekkel központosítanánk a feladatok megoldását, például szociális bolthálózatot nyitnánk olcsó élelmiszerekkel, jogsegélyszolgálatot működtetnénk. Közmű-kompenzációra vonatkozó elképzelésünket érdeklődéssel fogadta az Elmű. Ez arról szól, hogy alacsonyabb fogyasztású villanyórákat kellene felszerelni a rászorulóknál, így az esetlegesen kialakuló tartozás olyan kicsi lenne, hogy akár az önkormányzat is kifizethetné. Fontos a tekintélyelvűség beépítése a választott képviselet mellé, vagyis olyanokat felkérni szakértőnek, akiknek a véleményét elfogadják a cigányok. Megvalósítandónak ítéljük a Pécsi Tudományegyetem munkacsoportjával közösen kidolgozott Civil Roma Akadémia tervét is, amely a cigány közéleti emberek számára is képzést adna.

– Tárgyalnak valamelyik politikai párttal a választás utáni esetleges együttműködésről?

– Nem pártpolitikai alapon közelítünk a kérdésekhez, minden segítő szándékú erővel szívesen együtt dolgoznánk. Egyébként nemrég egyházi és civilszervezetekkel vettük fel a kapcsolatot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom