Belföld

Újabb sztrájkkészségfelmérés

Ezúttal valóban kiderülhet, mennyien vennének részt a munkabeszüntetésben, mivel mindenkinek meg kell adni a nevét

Kordásék láthatatlan közvélemény-kutatása és a PDSZ komolytalan online szavaztatása után most ismét, immár istenigazából felmérik a sztrájkhajlandóságot a szakszervezetek.

Megkezdte a munkavállalók sztrájkkészségének felmérését a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) keretén belül megalakult Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság – jelentette be a SZEF elnöke a múlt pénteken. Földiák András elmondta, a januárban nyolc szakszervezet részvételével megalakított sztrájkbizottság megfogalmazta bérköveteléseit, és február végéig várják a tagok nyilatkozatait arról, hogy részt vennének-e egy sztrájkban. A sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete és a Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség.

Amint azt megírtuk, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség – azóta újraválasztott – elnöke január közepén a Klubrádióban arról beszélt, „még nem törte át a gátat”, de egyre jobban nő a sztrájkhajlandóság a munkavállalók körében, és azt állította, van egy felmérésük ezzel kapcsolatban. Azonban lapunk kérdéseire, hogy mikor végezték a felmérést, hány dolgozót kérdeztek meg, azóta sem kaptunk választ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) láthatóan tett próbálkozásokat a sztrájkhajlandóság felmérésére, másodszor néhány héttel ezelőtt, azonban rövid online kérdőívüket bárki, név nélkül, akárhányszor kitölthette, ráadásul valószínűleg többnyire PDSZ-tagok találkoztak vele, így nem tekinthető reprezentatívnak. Ennek ellenére Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke nemrég a Népszavának úgy nyilatkozott, több ezer visszajelzés érkezett, és ezek nyolcvan százaléka támogatta a sztrájkot. Közölte azt is, egyeztetnek az MKKSZ-szel a sztrájkbizottsághoz való csatlakozásról.

Az MKKSZ március 14-re tervezett országos munkabeszüntetését mindenképpen „erősíteni” akarják, de arról még nem döntöttek, hogy szolidaritási sztrájkkal vagy valamilyen demonstrációval.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság sztrájkhajlandóság-felmérése mindenesetre jóval megbízhatóbb információkat szolgáltat majd, mint a PDSZ-es, mivel ezúttal az intézmény valamint a dolgozók nevével és aláírásaival ellátott adatlapon gyűjtik a jelentkezéseket a koordinátorok.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom