Belföld

Újabb baloldali lózungok

AZ MSZP szakpolitikai elképzeléseinél a Fidesz szerint fontosabb, mit tettek korábban: a mostani ígéreteik ellenkezőjét

Ma a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság van az oktatásban – közölte a Fidesz, válaszul arra, hogy az MSZP az oktatás támogatásának megduplázását ígéri. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy győzelmük esetén Hiller István lesz az oktatási miniszter.

A szocialisták éppen az ellenkezőjét csinálták annak, mint amiről most beszélnek – reagált a Fidesz az MSZP miniszterelnök-jelöltjének tegnapi, oktatási témájú sajtótájékoztatójára. Botka László az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy készülő kormányprogramjukban az oktatás lesz az első számú prioritás, kormányra kerülve megdupláznák, a GDP hat százalékára növelnék az arra szánt állami forrásokat.

A Fidesz közleményében emlékeztetett arra, hogy Botka László maga is „nyomta a gombot”, amikor a szocialisták az oktatásra szánt pénzeket csökkentették, és a pedagógusoktól elvettek egyhavi bért. A sorozatos pénzelvonások miatt iskolák százaira tettek lakatot, egyre nagyobb terhet hárítottak a szülőkre, és pedagógusok ezreit tették utcára – fűzték hozzá. Mint írták, a Fidesz 2010 óta folyamatosan pótolja az oktatásban a szocialisták által elvett pénzeket. „Ma a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság van az oktatásban, a pedagógusok, a szülők és a gyermekek is számíthatnak a kormány támogatására” – hangsúlyozták, kiemelve, az állam ma felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért. Tantermeket, tornatermeket, tanuszodákat épít, a településeken iskolafejlesztési programot indít.

Kitértek arra is, hogy a pedagógusok bére 2013 óta átlagosan ötven százalékkal emelkedett, a szülők terheit pedig az egyre szélesebb ingyenes tankönyvellátási és gyermekétkeztetési programmal csökkentik. Jövőre 572 milliárd forinttal lesz több pénz oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben. Az oktatásra fordított kiadások az uniós átlagot is meghaladják.

A szocialisták oktatási elképzeléseit Hiller István vázolta, akit Botka úgy mutatott be, hogy már volt és reményei szerint lesz is Magyarország oktatási minisztere. Hiller, aki 2006 és 2010 között állt az oktatási tárca élén, elmondta, hogy terveik szerint a tankötelezettség korhatárát visszaállítanák tizennyolc évre, lehetővé tennék, hogy az önkormányzatok újra iskolafenntartók lehessenek, megerősítenék az idegen nyelvi és informatikai képzést, felmenő rendszerben kötelező érettségi tárggyá tennék az angol nyelvet, valamint államilag kontrollált, de versenyképes tankönyvpiacot hoznának létre.