Belföld

Új, bántalmazásellenes program indul

Csaknem az összes finn iskola alkalmazza a KiVa módszert, amelyet most három magyarországi intézményben is kipróbálnak

Az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében szeretnék elterjeszteni nálunk is a Finnországban kifejlesztett és azóta már számos államban sikerrel alkalmazott KiVa programot, amelynek célja a bántalmazás megelőzése, illetve a mégis előforduló esetek kezelése. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint általában jó hatással van az osztályközösség hangulatára.

Három magyarországi iskolában vezetik be kísérleti jelleggel ebben a tanévben a finnországi Turkui Egyetemen kidolgozott úgynevezett „KiVa antibullying” programot. A bántalmazásellenes program adaptációját és tesztelését – licenctulajdonosként – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet végzi, amely honlapján tudatja: a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola, valamint a Kelenvölgyi Általános Iskola tantestületének mutatták be a KiVa működését. Amint arról Sólyom-Nagy Fanni KiVa-tréner beszámolt, a kétnapos tréningek során az iskolák megismerkedtek a KiVa-foglalkozások gyakorlataival és előre kidolgozott óratervekkel is, segítve a KiVa-órákra való felkészülést. A KiVa számítógépes játékot is kínál a diákoknak, amelynek segítségével a KiVa-foglalkozásokon tanultakat ismételhetik át és mélyíthetik el kötetlen formában. A programban részt vevő diákok évente két kérdőívet töltenek ki – a tanév elején és végén –, így az iskola vezetősége képet kaphat az intézményben előforduló bántalmazási esetek gyakoriságáról.

Finnországban a KiVa program igen népszerű: az ország összes állami általános iskolájának kilencven százalékában alkalmazzák, emellett számos más államban is vannak KiVa-iskolák. Így Hollandiában, Észtországban, Olaszországban és Walesben, a nemzetközi tanulmányok pedig a program hatékonyságát mutatják. A finnországi hatékonyságvizsgálat szerint a program nem csupán a bántalmazási esetek és az áldozattá válások számát csökkenti szignifikánsan – beleértve a verbális, kapcsolati, fizikai és internetes bántalmazást –, hanem pozitív hatást gyakorol az iskola és az osztályközösség diákok általi megítélésére, a tanulási motivációra és az iskolai teljesítményre is. Ráadásul csökkenti a szorongást és a depressziót. Az iskolai KiVa-teammel beszélgetéseket folytató áldozatok kilencvennyolc százaléka számolt be arról, hogy a beavatkozás hatására javult a helyzete. A KiVa már 2009-ben elnyerte az Európai Bűnmegelőzési Díjat, ezt pedig több elismerés követte a programot alkalmazó országokban.

A KiVa célja egyrészt a bántalmazás megelőzése, másrészt a bántalmazási esetek hatékony kezelése, és fontos eleme az iskola helyzetének folyamatos monitorozása is. A diákoknak tartott foglalkozások és az online játékok a megelőzésre összpontosítanak, a célzott tevékenységek pedig azokra a gyermekekre és kamaszokra, akik elkövetőként vagy áldozatként érintettek a bántalmazásban, továbbá azokra az osztálytársakra, akiket azzal bíznak meg, hogy támogassák az áldozatot. A konkrét bántalmazási eseteket az iskolában felállított KiVa-team és a diákok között zajló egyéni és csoportos beszélgetés útján kezelik. A program különböző korcsoportokat céloz meg, ezek közül hazánkban eddig az egyes és kettes szintet adaptálták: a hat-kilenc éves, illetve a tíz-tizenhárom éves korosztály számára kidolgozottat.


Energiatakarékossági célú beruházás Óbudán
Korszerűsített gimnázium

KiVa 20160930
(Forrás: NGM)

Másfél milliárd forintos kerületi program részeként, kormányzati támogatással, összesen 168 millió forintból korszerűsítették az óbudai Árpád Gimnáziumot, ahol félezernél több ablakot cseréltek ki, megerősítették a homlokzati kőburkolatot, felújították a tetőszigetelést. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az átadási ünnepségen elmondta, a felújításra azért volt szükség, mert az iskola megépítése, az 1940-es évek eleje óta nem cserélték ki a nyílászárókat. Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármester közölte, a másfél milliárdos programban szerepel még a Váradi utca meghosszabbítása a Bécsi út és a Kiscelli utca között, és a Torna és Vívó Egylet létesítményének felújítása.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom