Belföld

Ügyvéd nélkül a felperes dolgozó

Szakszerűtlen és hiányos volt a kereseti kérelem, fél év múlva folytatódhat a gépkocsivezető munkaügyi pere a Magyar Posta ellen

Lehetőségeikhez mérten mindenben segítséget nyújtottak szakszervezetük tagjának, de követelését csak addig a szintig tudják támogatni, amit ügyvédjük jogosnak tart – hangsúlyozta lapunknak Pfeifer Tamás, a Pomész elnöke. Az Enyedi Ferenc által indított munkaügyi per legutóbbi tárgyalásán kiderült, hogy a felperes – jogi képviselő híján – továbbra sem nyújtott be szabályos keresetet, így végül az eljárás szüneteltetéséről döntött a bíróság.

posta 20140925
A járműtelepen nagy a fluktuáció, a szakszervezet szerint viszonylag kevesen maradnak pár hónapnál tovább (Fotó: MH)

Mint arról nemrég beszámoltunk, a bíróságon próbál érvényt szerezni követelésének a Magyar Posta Központi Járműtelepének egyik dolgozója, aki szerint az évek során több mint egymillió forinttal rövidítette meg munkaadója. Enyedi Ferenc lapunknak azt mondta, 2009 nyarán a dolgozókat rábeszélték, hogy egyezzenek bele munkaidejük és az alapbérük csökkentésébe, mert így elkerülhetők lesznek a válság miatti elbocsátások. Miután azonban az új munkaszerződéseket aláírták, azt tapasztalták, hogy húsz-harmincezer forinttal kevesebbet keresnek, a munkaerő-felvétel azonban folyamatos, és az újonnan belépők bére jóval magasabb.

A posta szerint a munkaidő-csökkentés jogszerűen járt együtt az alapbér mérséklésével, a kereset pedig az újak és a régiek esetén is a betöltött munkakörök függvénye. Enyedi Ferenc viszont azt állította, hogy az övével azonos képzettségű és megegyező idejű gyakorlattal rendelkező dolgozók ugyanabban a munkakörben többet kerestek nála, ezért végül a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, munkabér-megállapítást, illetve az elmaradt bérkülönbözet és kamatainak megfizetését kérte.

A per immár három éve húzódik. A múlt héten megtartott tárgyaláson a bírónő felhívta Enyedi Ferenc figyelmét arra, hogy többszöri felszólítás ellenére sem nyújtott még be korrekten kidolgozott kereseti kérelmet, tényállásokkal és bizonyítási indítványokkal. Emlékeztette a felperest arra, hogy ebben már az előző, júniusi tárgyaláson megállapodtak, mégsem történt semmi. A felperes előadta, hogy jelenleg nincs ügyvédje, ezért nem készült el a kért kereset. Bemutatta viszont a Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat Jogi Segítségnyújtó Osztályának igazolását arról, hogy folyamatban van számára a pártfogó ügyvéd kirendelése. Minderre tekintettel a felek megegyeztek abban, hogy kérik a per szüneteltetését, ami azt jelenti, hogy az eljárás pontosan hat hónap múlva folytatódhat.

Előző cikkünkben megírtuk, hogy Enyedi Ferenc először a Postás Szakszervezet ingyenes jogsegélyszolgálatában bízott, majd a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (Pomész) tagja lett, de a Pomész által delegált ügyvéddel is elégedetlen volt, mert a jogi képviselő úgy ítélte meg, az a reális cél, ha csupán a tőkeköveteléséhez ragaszkodik, és amennyiben erről peren kívüli egyezség születik, akkor a késedelmi kamatokról lemond. Enyedi Ferenc – állítása szerint tévedésből – aláírta a jegyzőkönyvet, amely azt tartalmazza, hogy megbeszélésükön elfogadta a jogász javaslatát. Lapunknak viszont felháborodottan ecsetelte, hogy a Pomész vezetője arra akarta rávenni, mondjon le a követelésének mintegy felét kitevő kamatokról.

Pfeifer Tamás, a Pomész elnöke sérelmesnek tartja Enyedi megállapításait. Leszögezte, lehetőségeikhez mérten mindenben segítséget nyújtottak neki, de követelését csak addig a szintig tudják támogatni, amit az ügyvédjük jogosnak tart. „Etikai vizsgálatot kezdeményezek Enyedi Ferenc ellen, kérve tagsága megszüntetését. A Pomész minden esetben igyekszik a munkavállalók érdekeit határozottan, akár harcosan is, de a tények ismeretében korrekt módon képviselni” – hangsúlyozta Pfeifer Tamás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom