Belföld

Teljes körű lesz az online iskolai ügyintézés

A szülők a fejlesztés előnyeit már most áprilisban, a beiratkozás során megtapasztalhatják, szeptembertől pedig tizennyolc ügytípusban válik fölöslegessé a személyes megjelenés

A kérvények, nyilatkozatok, igazolások benyújtása mellett az iskolai befizetéseket is intézhetik a jövőben a tanulók szülei online. Az ország összes köznevelési intézményét összekötő elektronikus hálózat az iskolák, illetve tankerületek gazdálkodását is hatékonyabbá teheti.

iskolai  ügyintézés 20190228
A szülők az eddig is használt KRÉTA rendszer egy új menüpontjában tölthetik majd fel a különböző igazolásokat, kérvényeket, nyilatkozatokat, de a köznevelési eljárások is intézhetők lesznek a felületen (Fotó: Hegedüs Róbert)

Egy európai uniós támogatású, mintegy ötmilliárd forintos projekt keretében megtörténik a köznevelési intézmények által használt ügyviteli és nyilvántartó informatikai rendszerek országos egységesítése. A fejlesztés megkönnyíti a szülők, pedagógusok és diákok életét – hangsúlyozta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a „KAFFEE” projektet bemutató tegnapi konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón. Míg jelenleg az iskolákban a különböző ügyek intézéséhez szükség van a szülők személyes megjelenésére, hamarosan lehetővé válik a kérvények, nyilatkozatok, igazolások elektronikus benyújtása a KRÉTA rendszeren keresztül. A szülők az eddig is használt KRÉTA személyes felületén találják majd az e-Ügyintézés menüpontot, emellett az online ügyfélkapun át is hozzáférhetnek a dokumentumokhoz, illetve feltölthetik azokat. Tehát a köznevelési eljárások – beiratkozás, átiratkozás, felmentések, igazolások, bizonyítványpótlások stb. – elektronikusan is intézhetők lesznek, a szülői engedély, hozzájárulás szintén, továbbá a különféle térítési díjakat is befizethetik a szülők online.

Összességében csökken a bürokrácia, a papíralapú iktatást felváltja a digitális – emelte ki Hajnal Gabriella, rámutatva: minden elintézhető lesz otthon, akár este is. A szülők a fejlesztés előnyeit már most áprilisban, a beiratkozás során megtapasztalhatják, a következő tanévben, szeptembertől pedig teljeskörűen használható lesz a rendszer minden eleme az ország összes állami köznevelési intézményében. Tizennyolc ügytípusról van szó, ezek között vannak a már említett be- és kiiratkozás különböző fajtái vagy például a magántanulói jogviszony iránti kérvény, a vendégtanulói jogviszony bejelentése, az osztály- vagy tanóraicsoport-változtatási kérelem, közösségi szolgálat teljesítéséről szóló igazolás, gyakorlati hely megadása és tanulószerződés feltöltése, továbbá a személyes adatokban bekövetkezett változás bejelentése is.

A szülők mellett a pedagógusok és iskolaigazgatók munkáját is egyszerűbbé teszi az átláthatóbb rendszer, valamint a tankerületeknél is csökken a bürokratikus teher. Az intézmények gazdálkodása, ezen belül a fizetések folyósítása, elszámolása is az összekapcsolt rendszer része, utóbbi egyébként már januártól tesztüzemben működött sok intézményben, és minden tökéletesen rendben volt – árulta el Hajnal Gabriella. Megjegyezte: mivel a beszerzések áttekinthetők, a tankerületek láthatják, ha valahol valami olcsóbb, így a fejlesztés hatékonyabbá is teszi a gazdálkodást is.


Vitályos Eszter: Erősíteni kell a digitális kompetenciát

A 2014–2020-as uniós ciklus során az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban körülbelül háromszázötven-háromszázhatvan milliárd forintot költünk köznevelési fejlesztésekre – mondta lapunknak Vitályos Eszter, a humántárca európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Hozzáfűzte: az infrastrukturális beruházások mellett hangsúlyos a digitális fejlesztés, amelybe az ötmilliárd forintos KAFFEE projekt is beletartozik. „Rendkívül fontos a kormány számára, hogy a digitális kompetenciát erősítsük mind a köznevelésben mind a felsőoktatás területén – jelentette ki az államtitkár –, erre több projekt keretében mintegy kilencvenmilliárd forintot fordítunk ebben a hétéves ciklusban.” A tanárok továbbképzése mellett megtörténik a internetes wifi-hálózat kiépítése is, az intézményeket pedig digitális eszközökkek látjuk el – emlékeztetett Vitályos Eszter.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom