Belföld

Tanári akciók, ellenzéki haszonszerzés

Miközben a köznevelési államtitkárság a múlt héten megállapodott a Nemzeti Pedagógus Karral az önértékelési, tanfelügyeleti és a minősítési rendszer adminisztrációs terheinek csökkentéséről, addig a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és mind több ellenzéki párt karolja fel a tavaly, a miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított tiltakozást, amelyhez azóta több tantestület is csatlakozott.

A PSZ elnöke, Galló Istvánné az ATV-ben arról beszélt, ha javaslataikat (amelyek felhívásuk szerint „a köznevelési rendszer teljes újragondolását és radikális változtatást jelentenek” – a szerk.) nem fogadja el a kormány, akkor a nyomásgyakorlás eszközével élnek. Az lehet demonstráció, de akár sztrájk is. „Közös cselekvésre” szólító felhívásában a PSZ kéri az egyetértő nevelőtestületek nyilatkozatát, valamint parlamenti vitanapot kezdeményez. A szakszervezet január 23-ra székházába várja megbeszélésre az elégedetlen iskolák képviselőit.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a PM tegnap sorra, egymás után tartotta az oktatáspolitikát bíráló sajtótájékoztatóit, erre reagálva a Fidesz közölte: azok, akik a pedagógusokat használják fel politikai akciókhoz, kormányzásuk alatt egyhavi bérrel csökkentették a pedagógusok fizetését, és utcára tettek több ezer tanárt. Ezzel szemben a polgári kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési programot indította és bevezette az életpályamodellt: a pedagógusok bére 2013 óta minden évben emelkedik, összesen átlagosan ötven százalékkal, s erre eddig 236 milliárd forintot költöttek.