Belföld

Sztrájk a beiratkozás napján

Pedagóguskar: tárgyalásos úton kell az oktatási rendszert hatékonyabbá tenni +VIDEÓ

Gallónéék kezdeményezik, hogy jövő szerdán délben az egész országban „álljon le az élet” öt percre. A PDSZ mai figyelmeztető sztrájkjára a „civilek” különféle akciókkal terveznek ráerősíteni, ilyen például „fekete, kockás anyagok kilógatása bárhonnan”. Palkovics László jelezte: a sztrájkbizottsággal hétfőn folytatódnak a tárgyalások. 

Objektum doboz

Palkovics Lászó: A sztrájkbizottsággal hétfőn folytatódnak a tárgyalások 
Az oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. Palkovics László azt mondta: tovább folytatódnak az egyeztetések, legközelebb hétfőn ül asztalhoz az oktatási államtitkárság a pedagógusok sztrájkbizottságával.
Az oktatási államtitkár a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk kapcsán azt mondta: egy bejelentett sztrájk legitim dolog, akik nem ehhez csatlakoznak, hanem a tiltakozás valamilyen más formáját választják, az munkajogi kérdés. 

Péntek reggel 8-tól 10-ig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a köznevelési intézményekben, az akciót támogatja a Tanítanék mozgalom és a civil közoktatási platform is. Előbbi kockás körök megalakítására és az iskolákra fekete zászló kitűzésére is felszólított.Palkovics László jelezte: a tárgyalások tovább folytatódnak. Legközelebb hétfőn ül tárgyalóasztalhoz a pedagógusok sztrájkbizottságával. Az, hogy ennek mi lesz a kimenetele, előre nem látható - közölte. 
Úgy látja: a sztrájkbizottság által követelt 25 pont közül 18-ban közeledtek az álláspontok, és az elmúlt két hónapban nagyon sok területen léptek előre. A követelések egy része bérelemet érint, szerinte ebben is lehet majd valamilyen megoldást találni. 
Jelezte azt is, bár az egyeztetések még tartanak, de az állami intézményfenntartó költségvetése a jövő évi büdzsében jelentősen, 25 százalékkal, legkevesebb 100 milliárd forinttal bővülhet majd.

Közoktatási konzultációs fórum: az önkormányzatoknak adnák vissza az iskolafenntartást
Az önkormányzatoknak adná vissza az iskolák fenntartásának feladatát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) közoktatási konzultációs fórumán tanácskozók többsége, a pénteki gödöllői fórumon a kormányzat képviselője nem értett egyet ezzel.

LMP: módosítani kell a sztrájktörvényt
Az LMP a pedagógus szakszervezetek javaslatával megegyezően kivenné az oktatási ágazatot az elégséges szolgáltatásra kötelezett területek közül, illetve egy új, kompromisszumos megoldást dolgoz ki.
Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt ifjúsági szakszóvivője elmondta: a jelenlegi sztrájktörvény nem teszi lehetővé a valós nyomásgyakorlást jelentő munkabeszüntetést. A mai pedagógussztrájkot megelőző, a kormány és a pedagógus sztrájkbizottság közötti megállapodás is azt mutatja, hogy jogszerű sztrájkot ma Magyarországon csak a kormány egyoldalú diktátumának megfelelően van lehetőség - értékelt.
Az LMP szerint a sztrájkjog érvényesítéséről csak akkor lehet beszélni, ha valóban szembe lehet menni a kormány akaratával, hiszen a sztrájk a munkavállaló kezében lévő végső eszköz jogai kikényszerítésére. Olyan sztrájktörvényre lenne szükség, amelyben a munkavállalók szempontjai is érvényesülnek, és nem kizárólag a kormány diktálja a feltételeket - hangsúlyozta.

Vona: gazdasági jövőképet meghatározó terület az egészségügy és az oktatás
A magyar munkaerő minőségét, ezáltal a magyar gazdaság eredményességét, jövőképét az oktatás és a dolgozók egészsége határozza meg - mondta a Jobbik elnöke pénteken Győrben. Vona Gábor hangsúlyozta, ha nem lesz érdemi változás ezeken a területeken, az súlyos gazdasági problémákat fog okozni a jövőben. Az elmúlt huszonhat évben a Fidesz és az MSZP teljesen meddő vitái határozták meg a magyar közéletet, "tették tönkre az egészségügyet és az oktatást, valamint járatták csúcsra a korrupciót" - tette hozzá.

Az ellenzéki párt erre két lehetőséget lát: az egyik, hogy a szakszervezetek eredeti javaslatának megfelelően kiveszik az oktatási ágazatot az elégséges szolgáltatásra kötelezett területek közül. A másik egy kompromisszumos megoldás lenne, amelynek részleteit az LMP a szakszervezetekkel való egyeztetések során alakítja ki, majd az így kidolgozott módosító javaslatot benyújtja a parlamentnek.

Pedagóguskar: tárgyalásos úton kell az oktatási rendszert hatékonyabbá tenni

Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint elsősorban tárgyalásos úton és a jogszabályi keretek betartásával kell az oktatási rendszert hatékonyabbá tenni.

Horváth Péter pénteken az MTI-nek azt mondta, a tárgyalásoknak ugyanakkor megvan az a sajátosságuk, hogy a felek nem mindent látnak, "és vannak olyan kérdések, amelyekben nagyon gyorsan nem lehet eredményt elérni, szélesebb körű konszenzus kell a megfelelő megoldáshoz". A pedagóguskar elnöke hozzátette: a sztrájk jogszerű eszköz, az egymás után következő megmozdulások, a polgári engedetlenség azonban kissé kaotikussá teszi az iskolai munkát. Horváth Péter szerint nem szerencsés az, hogy adott esetben hetente megszakítsák, megtörjék a pedagógiai munkát, akármennyire türelmetlenek is a pedagógusok. Ennek okát már a gyermekek sem értik - jegyezte meg.

PDSZ: több száz iskola több ezer pedagógusa csatlakozott 

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének előzetes adatai szerint több száz iskola és több ezer pedagógus vett részt az általa meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban pénteken. Mendrey László, a PDSZ elnöke péntek délután az MTI-nek elmondta, az volt a cél, hogy felhívják a társadalom és a kormány figyelmét, nem jó irányban haladnak a dolgok. Szerinte ezt a célt biztosan elérték.

A szakszervezeti vezető szerint nyilvánvalóan elindul majd egy számháború a kormánnyal, de az nem létszámfüggő, hogy az igazság kinek az oldalán áll. Sokan egyetértenek azzal, hogy a radikális, rendszerszintű változásokra van szükség - mondta. Kitért arra is, hogy következő lépés az április 20-ai egész napos sztrájk, amelyet a PDSZ támogat. 

Fidesz: A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók többsége ráébredt, hogy a baloldal kihasználja őket
Mára a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók többsége is ráébredt arra, hogy a baloldalt valójában nem érdekli a sorsuk, és csak felhasználják őket a politikai akcióikhoz - közölte a Fidesz-frakció pénteken.
A közlemény leszögezi: Gyurcsány Ferenc és a szocialisták mindig csak elvették a pénzt az oktatástól és az egészségügytől és arra is emlékeztet, hogy a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a pénzeket a köznevelésbe és az egészségügybe a fejlesztéseken, adósságrendezésen, béremeléseken keresztül. A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, akiknek béremelést indítottak - emlékeztettek.
A pedagógusok béremelésére eddig 234 milliárd, az egészségügyi dolgozók béremelésére 300 milliárd forintot fordítottak és a béremelések folytatódnak: a pedagógusok bére idén és jövő ősszel is tovább emelkedik, az egészségügyi dolgozók több éves bérrendezési programjáról is megkezdődnek a tárgyalások - áll a Fidesz közleményében.

iskola 20160415
Minden iskola nyitva lesz jövő szerdán (képünk illusztráció) (Fotó: Nagy Balázs)

Mára hirdette meg kétórás figyelmeztető sztrájkját a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mendrey László PDSZ-elnök szerdán kijelentette, a március 30-i polgári engedetlenségi akciójukkal szemben ez a munkabeszüntetés jogszerű. Tudomásul vették azt is, hogy a gyermekek felügyelete beletartozik a még elégséges szolgáltatásba, bár Mendrey szerint „úgy nem lehet sztrájkolni, ha közben dolgozni kell, márpedig a diákok felügyelete munka, egyébként pedig órát tartani könnyebb annál, mint mással lekötni az iskolások figyelmét”.

Palkovics László oktatási államtitkár a figyelmeztető sztrájkban való részvétel következményeiről a Népszabadságnak azt mondta, ha a tanár az iskolaépületben tartózkodik, akkor a jogszerű akcióhoz csatlakozik, tehát nem kell retorziótól tartania, csupán a két órára eső bérét vonják le, aki viszont esetleg az utcán tiltakozik, az munkajogi lépésekre számíthat. A Tanítanék Mozgalom támogatja a PDSZ sztrájkját a „fekete/kockás nap” keretében – Sándor Mária, a közismert „fekete ruhás ápolónő” arra kérte az egészségügyben dolgozókat, viseljenek aznap feketét munka közben. A szolidaritás kifejezésére eddig a Tanitanek.com honlapon felmerült ötletek: fekete vagy kockás szalagot kötni az iskolák kerítésére, „fekete, kockás anyagok kilógatása bárhonnan”, pepita járdák az iskolák és az egészségügyi intézmények körül, „Nincs hatalmuk felettünk” molinók kihelyezése, „az autósok tegyenek szalagot az antennákra és dudáljanak, ha kórház, iskola, óvoda előtt vannak”, illetve, hogy „a feketébe öltözést diákok közt is kéne terjeszteni”.

A munkabeszüntetés időzítése nem éppen elegáns, hiszen most zajlik az általános iskolákban a beiratkozás, erre korábban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke is figyelmeztette Mendreyéket és a „civileket”, amikor az akciók összehangolásáról tárgyaltak. Végül nem sikerült egy közös napban megállapodni, bár sokan úgy vélekedtek, a két sztrájk megosztja a pedagógusokat, gyengíti az akcióképességet.

A jövő hét szerdára három szakszervezet – a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet – által meghirdetett, egész napos pedagógussztrájk mellett kezdeményezik, hogy április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet” – jelentette be csütörtökön Gallóné. Azt kérik, ez idő alatt ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik – magyarázta Gallóné. Akik nem tudják azt megtenni, hogy öt perce leállnak, kék szalaggal, kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat – idézte szavait a távirati iroda. Megismételte korábbi kérésüket is: ha a szülők meg tudják oldani, aznap ne vigyék gyermeküket óvodába, iskolába. Gallóné hangsúlyozta, a jogszerűen megszervezett sztrájkban a pedagógusokat semmilyen joghátrány nem érheti, az egynapi munkabér levonása következő havi bérszámfejtésnél jelentkezhet majd. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke közölte: április 20-ra ők is munkabeszüntetést hirdetnek.

A szaktárca csütörtöki közleményében azt írta, megtévesztő információk keringenek egyes iskolákban arról, hogy a szülőknek a sztrájk napjára külön és egyenként kell igényelniük a gyerekfelügyeletet és étkezést. Az Emmi a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében tisztázta, hogy semmilyen igényt nem szükséges külön bejelenteni – szögezték le, hozzátéve, „minden intézmény kinyit, minden a szokott rendben történik, leszámítva azt, hogy a sztrájkban részt vevő tanárok nem tartják meg óráikat”.