Belföld

Szívesen használják az új generációs könyveket a tanárok

Iskolabővítések és -korszerűsítések országszerte

Az új tankönyvek minőségbiztosítása magasabb szintű, mint a korábbiaké – állítja az OFI. Rétvári Bence pedig kijelentette, „a baloldal a tankönyveket piaci termékként szeretné viszontlátni, de többek között azzal sem számolnak, hogy ez azonnali és általános tankönyvárrobbanást okozna”.

Lezárult a kísérletitankönyv-fejlesztés első szakasza, amelyben a pedagógusok és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szakembereinek közös munkájaként létrejöttek az új generációs tankönyvek – tudatta lapunkkal az OFI. Összesen 31 új generációs tankönyv nyerte el végső változatát az 1., 5. és 9. évfolyamokon. Teljessé vált a kísérleti tankönyvek kínálata, azaz már 4., 8. és 12. évfolyamon is választhatók, 56 új kísérleti kiadvány kerül az iskolákba. Az OFI emlékeztetett arra, a tankönyvfejlesztésbe gyakorló pedagógusokat is bevontak. Az ő tapasztalataik alapján a tankönyveket a fejlesztők átdolgozták, ezután jelentek meg a kiadványok végleges formájukban. A visszajelzések szerint a tanárok többsége szívesen tanítana az új generációs tankönyvekből – közölte az intézet, reagálva a könyveket ért ellenzéki bírálatokra. A kiadványokat a tankönyvjegyzékre kerülés előtt nyelvi, tudományos és pedagógiai lektorok is ellenőrizték, majd a Nemzeti Tankönyvtanács hagyta jóvá. „Így ezeknek a tankönyveknek a minőségbiztosítása magasabb szintű, mint a korábbi, piaci elvek alapján készült tankönyveké” – szögezte le az OFI.

Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára az MTI-nek hangsúlyozta, idén a diákok kétharmada ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot – minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök, vagyis összesen 735 ezren. Átlagosan negyven százalékkal csökkent a tankönyvek ára 2010 óta. „A baloldal a mai napig támadja az állami tankönyvellátást, a tankönyveket piaci termékként szeretné viszontlátni, de többek között azzal sem számolnak, hogy ez azonnali és általános tankönyvárrobbanást okozna” – tette hozzá az államtitkár.

Az országban sokfelé kezdhetik a diákok a tanévet új vagy korszerűsített iskolaépületekben – derül ki a távirati iroda körképéből.

Ecseren például a Laky Ilonka Általános Iskola három tanteremmel és egy csoportszobával, összesen csaknem négyszáz négyzetméteres ingatlanrésszel bővült. Budaörsön a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola gyógypedagógiai tagozata költözhet új épületbe. Nyíregyházán a nyári szünet ideje alatt harminc önkormányzati fenntartású óvodában, iskolában, kollégiumban, bölcsődében zajlottak felújítási munkák, elvégezték a vizesblokkok, a külső homlokzatok felújítását, megszüntették a beázásokat, kicserélték a nyílászárókat.

Békéscsabán, a Lencsési Általános Iskola területén műfüves labdarúgópályát alakítottak ki, a Trefort utcai kollégium egyik épületszárnyának két szintjét újították fel, további két általános iskolában újították meg a tornatermet kiszolgáló vizesblokkokat, új tantermeket alakítottak ki. Gyulán egy óvodát bővítettek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom