Belföld

Szeged is átadja az iskoláit

Harminchárom ingatlan, háromszáz munkavállaló

A jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfői szegedi látogatása az iskolaátadás ügyét is kimozdította a holtpontról. A már decemberre megszövegezett vagyonkezelési szerződés eddig hiába várt Botka László polgármester aláírására.

Amint azt megírtuk, január elsején a százkilencvennyolc tankerülettel funkcionáló Klikből hivatalosan is létrejött az ötvennyolc önálló tankerületi központ és az operatív irányítást végző Klebelsberg Központ, emellett az addig önkormányzatok – jellem­zően városok – működtetésében lévő iskolákat is átvette az állam. Mindössze hat önkormányzattal – illetve polgármesterrel – nem sikerült megegyezni, ezek: Szeged (Botka László, MSZP), Gödöllő (Gémesi György, független), Dunaújváros (Cserna Gábor, Fidesz), Tiszaeszlár (Nagy Tibor, MIÉP), Csömör (Fábri István, független) és Elek (Pluhár László, MSZP). Ezekben az esetekben miniszteri határozat született az intézmények átvételéről.

A Magyar Idők tegnap arról számolt be, hogy Csömör önkormányzata a miniszteri határozattal szemben bírósági felülvizsgálattal élt, amelyről a Fővárosi Törvényszék dönt majd. Ennek ellenére, az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint januártól már a tankerületi központ végzi a működtetési feladatokat. Dunaújvárossal és Elekkel továbbra is egyeztetnek a vagyonkezelési szerződésről, Tiszaeszlárral viszont megfeneklett a tárgyalás, a tankerületi központ a közalkalmazottakat sem tudta átvenni. Gödöllőn azonban már folyamatban van a szerződések megkötése, és február közepéig Szegeden is pont kerülhet az ügy végére.

A Szeged honlapján olvasható, december 8-i keltezésű előterjesztés szerint „a szükséges egyeztetéseket a polgármesteri hivatal, az átszervezéssel érintett szervezetek és a Klik munkatársai október közepe óta folyamatosan végezték. Az érintett munkáltatók megállapodtak a munkavállalók átvételéről, az érintett dolgozók jogaszabályokban előírt határidőre történő tájékoztatása is megtörtént”. Az átadás-átvétel egyébként harminchárom ingatlant, a működtetésben közreműködő mintegy háromszáz munkavállalót, valamint az ingatlanokhoz kapcsolódó uniós pályázatokat érint.