Belföld

Számítanak az érdekvédők munkájára

PSZ: A jogszabályi vállalások részben teljesültek az oktatásban

A két évvel ezelőtt kötött sztrájkbizottsági megállapodást tekintette át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár tegnap az ágazati szakszervezetek képviselőivel.

A tárgyalás után a tárca közleményben hangsúlyozta, hogy a kormányzat továbbra is számít az érdekvédelmi szervezetek munkájára. A miniszter ígéretet tett arra, hogy áttekintik az újabb javaslatokat, amelyekről egy hónapon belül ismét tárgyalnak majd. A szakszervezetek javaslatára Balog Zoltán a nemzetgazdasági tárcát is bevonja az egyeztetésekbe.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Galló Istvánné megállapította: a kormány vállalása jogszabályi szinten teljesült, ám a gyakorlatban nem minden esetben. Példaként említette az intézményvezetők munkáltatói jogkörét, a kollektív szerződést. Elmondta, problémát okoz a harminckét órás intézményi tartózkodás és a túlmunka kifizetése, illetve dokumentálása. Kitért arra is: a szakképzés átalakításával kapcsolatban a nemzetgazdasági tárca semmiféle írásos dokumentumot nem juttatott el a hozzájuk.

A szakszervezet fontosnak tartja, hogy a kollektív szerződés kiterjedjen a szakképző intézményeket fenntartó jövőbeni központra is. Azt is szeretnék, ha munkabizottság alakulna, amely áttekinti a köznevelési törvényt, továbbá indítványozták, hogy az intézményfenntartó központoknak biztosítsák a kollektív szerződés végrehajtásához szükséges költségvetési fedezetet. A nem pedagógus alkalmazottak – köztük a dadusok és az óvodatitkárok – számára pedig legalább havi tizenötezer forintos béremelést kérnek – vetette fel Gallóné.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke a túlóra és a pótlékok elszámolásának rendezését szorgalmazta, Tóth József, a Magyar Oktatási és Szakképzési Szakszervezet vezetője pedig kijelentette, úgy látják, a kormány nyitott a szakmai javaslataikra. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem vett részt az egyeztetésen, ám közölte, tavaly megalakult sztrájkbizottsága és a kormányzat képviselői között január 26-án kezdődnek meg a tárgyalások.