Belföld

Szabad a sajtó a többség szerint

Főként baloldaliak és liberálisok aggódnak a Népszabadság megszűnése miatt

A magyarok hatvan százaléka szerint „érvényesül a sajtószabadság az országban, mindenki megtalálhatja a sajtó jelenlegi kínálatából azt, ami az ő politikai nézeteinek, ízlésének megfelel”.

A válaszadók harmada véli úgy, hogy „Magyarországon nincs sajtószabadság, ezt bizonyítja az olyan sajtótermékek megszűnése is, mint a Népszabadság” – közölte legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményét a Századvég a távirati irodával. Hangsúlyozták: a sajtószabadság érvényesüléséről eltérő véleményen vannak a magukat bal- és jobboldali­nak valló választók. A baloldaliak 81 százaléka szerint nem érvényesül a sajtószabadság, a jobboldaliak 85 százaléka szerint viszont Magyarországon működik a sajtószabadság. A középen álló és a bizonytalan szavazók között is többségben vannak, akik szerint van sajtószabadság: 59, illetve 55 százalékuk vélekedik így.

A kutatók értékelése szerint az adatfelvétel arról tanúskodik, hogy a sajtószabadsággal kapcsolatos éles kritikák és kétely „egy politikai értelemben jól körülhatárolt kisebbség: a baloldali és liberális orien­tációjú állampolgárok körében talál támogatásra”. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt szavazói hatvan-nyolcvan százalékos arányban gondolják úgy, hogy csorbul a sajtó szabadsága, például a Népszabadság megszűnésével. Más társadalmi és választói csoportok azonban nem osztják ezt a vélekedést.