Belföld

Rákosborzasztóból modern kertváros lett

Riz Levente szerint a baloldal „hozott anyagból dolgozik”, hiszen ígéreteik szerepelnek a kerületfejlesztési koncepcióban

Megválasztása esetén Rákosmente további dinamikus fejlődését ígéri a Fidesz-KDNP XVII. kerületi polgármester-jelöltje: például új utakat, járdákat, a kerékpárúthálózat bővítését, a járóbeteg szakrendelő felújítását, új sport- és rendezvénycsarnokot és ipari parkot, valamint „ami nem vas, beton és aszfalt” - közösségépítést. Riz Levente szerint az új Fővárosi Közgyűlés révén olcsóbb, hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz Budapest irányítása, intézményesített együttműködés jön létre a kerületek és a fővárosi vezetés között.

- Nyolc évvel ezelőtt, amikor először polgármesterré választották, felrajzolt egy jövőképet, elkészítették a részletes fejlesztési stratégiát. Rákosmente szlogenje a „modern kertvárost építünk” lett. Mi valósult meg?
- A modern kertváros a vidéki és városi létforma előnyeit ötvözi. A sok zöldterület, a friss levegő, a jó közbiztonság mellett egy fejlett infrastruktúrával rendelkező, pezsgő közösségi élettel teli várost építünk. Egykor alvó település voltunk, most egyre barátságosabb otthon, amelynek karaktere, öntudata van. Az arculatváltás során 2,8 milliárd forintból újjáépítettünk a rákoskeresztúri városközpontot, a forrás döntő részét uniós pályázatokon nyertük. Az egykori buszvégállomás helyén egy népszerű főteret alakítottunk ki, kávézóval, és a beton helyén sok új zöldfelülettel. A kerület legnagyobb parkjában, az elhagyatott Népkertben új szabadidőcentrum jött létre, többgenerációs játszótér, sportpályák, bmx- és gördeszkapark, kültéri fittnesz-eszközök várják a rákosmentieket. Tizenegy kilométernyi kerékpárút-hálózatot építettünk a Rákos-patak, illetve a Pesti út mentén. Egykor legnagyobb lemaradásunk a közlekedésben volt, nehéz megközelíthetősége miatt aggatták rá a kerületre a „Rákosborzasztó” elnevezést. Ma már buszkorridor köti össze Rákosmentét az Örs vezér terével, a buszhálózat átszervezésével minden városrészünkből átszállás nélkül elérhető a metró. Az elővárosi vasutat is egyre többen használják, minden vasúti megállónk mellé P+R parkolót és kerékpártárolót építettünk. A száz kilométernyi belterületi földút a múlt öröksége, folyamatos munkával már több mint száz földes utcát aszfaltoztunk le, vízelvezetést, járdát is kialakítva. Különösen fontosnak tartjuk a sportot, rekreációt, az egészségvédelmet. Harminc játszóteret és tíz új sportpályát létesítettünk. Közel tízezer fát ültettünk, sok új virágágyást, pihenőpadot telepítettünk. Az orvosi rendelők zömét felújítottuk, mint ahogy csaknem az összes iskolát is, épült három óvoda és két bölcsőde, de a magas gyermeklétszám miatt folyamatosan bővíteni kell, épp most készültünk el egy újabb óvoda- és bölcsődeberuházással.

- A baloldal közös jelöltje a Demokratikus Koalíció színeiben induló Gy. Németh Erzsébet ígéretei közt szerepel például a csapadékvíz-elvezetés „végleges megoldása”, járdaépítés, a szakrendelő bővítése, a panelházak fűtés-korszerűsítése és egy strand felépítése a Madárdombon.
- Nagyon örülök, hogy Gy. Németh Erzsébet is támogatja programunkat, az említett célok mind-mind szerepelnek városfejlesztési stratégiai dokumentumainkban, amelyeket folyamatosan hajtunk végre. A csapadékvíz-elvezetés megoldására eddig egymilliárd forintot fordítottunk, a munkát folyamatosan végezzük, a mostani esőzések ismeretében „végleges megoldásról” nem tudunk, de majd rákérdezünk. A járóbeteg-szakrendelőről közismert, hogy Rákosmentén nem önkormányzati tulajdonban és fenntartásban van, korábban a fővárosé volt, most pedig az állam rendelkezik fölötte. Így előbb át kell vennünk, hogy felújíthassuk és bővíthessük. Ez az intézmény még egy ötvenezres kerületnek épült, de ma már kilencvenezren élünk ebben az városrészben. A felújítás és a bővítés másfél milliárdba kerül, ehhez uniós forrást szeretnénk igénybe venni. No és én lennék a legboldogabb, ha lehetne strandot uniós forrásból építeni, de ilyen pályázat a központi régióban a mi időnkben nem volt, valószínűleg nem is lesz. Így csak hitelből lehetne beruházni, de mi nem adósítjuk el a kerületet, felelőtlenség lenne. A panelházak felújítása viszont folyamatos, 2006 óta már több mint ezer lakás szigetelése és nyílászáró-cseréje megtörtént. Mindenképp jó, hogy ezekről a dolgokról nem lesz vita.

Bővebben a csütörtöki Magyar Hírlapban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom