Belföld

Portfólió nélkül elbukott béremelés

Tavaly tizenháromezer pedagógus minősítése zajlott, tizedük nem tudta vagy nem volt hajlandó pótolni az előírt dokumentumokat

Sosem ígérte a szaktárca, hogy a minősítésben sikertelenül szerepelt pedagógusok is automatikusan magasabb fizetési fokozatba kerülnek – szögezte le az oktatási államtitkárság, válaszolva a portfóliójukat fel nem töltött, nyugdíj előtt álló tanárok béremelésének elmaradásával kapcsolatos vádakra.

tanár 20160908
Az új tanév is tanári fizetésemelést hozott (képünk illusztráció) (Fotó: Hegedüs Róbert)

Becsapták az idős tanárokat – írta tegnap címlapján a Népszabadság, hangsúlyozva, a nyugdíjkorhatár előtt álló pedagógusok a szaktárca ígérete ellenére nem kapták meg a „havi csaknem huszonhatezer forintos fizetésemelést”. A lap szerint nyilvánvalóan bosszúról van szó, azokat büntették, akik „a feladat értelmetlensége miatt” nem tettek eleget portfóliókészítési kötelezettségüknek. Az ügyre azonnal rácsatlakozott az ellenzék, az MSZP „Ne trükközzön Orbán Viktor a tanárok fizetésével!” címmel adott ki közleményt, a DK pedig tudatta, az ombudsmanhoz fordul.

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság ígérete a cikkben hamisan állítottakkal szemben megvalósult – reagált a tárca. Felidézték a kormányrendeletet, amely szerint minősítési eljárás nélkül átkerülnek a Pedagógus II. fokozatba azok a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógusok, akiknek 2016. szeptember 1-jén hét év vagy annál kevesebb idejük van hátra a nyugdíjkorhatárig, „kivételt képeznek ez alól azok, akik korábban sikertelenül vettek részt minősítési eljárásban”. Rámutattak, éppen a jogszabály alapján azok, akik tavaly nem töltötték fel az Oktatási Hivatal honlapjára a portfóliót, vagy nem megfelelő tartalommal tették azt, nyilvánvalóan sikertelenül próbálkoztak a minősítéssel. Az érintett pedagógusok ennek ellenére részesei voltak a minősítési eljárásnak, azt pedig sosem ígérte a szaktárca, hogy a minősítésben sikertelenül szerepelt pedagógusok is automatikusan magasabb fokozatba kerülnek besorolásra – hangsúlyozták.

Felhívták a figyelmet arra, a tanári béremelés 2013 óta ismert jogszabá­lyok mentén zajlik. A most szeptember 1-jén életbe lépett béremelés egyik feltétele, hogy a pedagógus töltse fel a portfólióját. A hivatal a minősítésben részt vevő pedagógusok számára minden tájékoztatást, szakmai támogatást megadott, a portfóliót hiányosan feltöltő pedagógusok pedig lehetőséget kaptak annak kiegészítésére – tették hozzá. Tavaly tizenháromezer pedagógus minősítése zajlott le, ebből 1321-en voltak azok, akik a hiánypótlás lehetősége ellenére sem töltöttek fel értékelhető portfóliót.

A Tanítanék Mozgalom tegnap közzétette „Szeptemberi kiáltványát”, amelyben „felvázolták víziójukat” arról, „milyen értékek mentén” működnek, illetve csatlakozásra szólították fel az olvasókat, mivel céljaik megvalósításához „széles körű társadalmi támogatottságra és hálózatépítésre van szükség”. A jelek szerint a hálózatépítéshez nem volt elegendő a kockás körök alapítására való áprilisi felhívás, illetve úgy gondolják, kevés az a mintegy kétszáz szimpatizáns, aki állítólag a nyár folyamán jelentkezett az októbertől tervezett „meglepetés akciók” lebonyolítására. A kiáltvány felütésének egyébként semmi köze az oktatáshoz: „A kormány tudtával és közreműködésével gyerekek éheznek és kallódnak el, gyógyítható betegek halnak meg, családok kerülnek az utcára, egészséges fákat vágnak ki.”


Fidesz: Fejezzék be a rémhírkeltést!

„Megkérjük az ellenzéket, hogy fejezze be a hazugságokat és a rémhírkeltést. A baloldal trükközik, amikor totálisan hamis információkat terjesztve ismét a pedagógusok hergelésén fáradozik, miközben kormányzásuk alatt mindig átverték a pedagógusokat, elvettek tőlük egyhavi bért, és ezreket tettek közülük utcára” – írta közleményében a Fidesz. Emlékeztettek, a polgári kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelési programot indította három éve a pedagógusok számára, 2013 és 2017 között átlagosan ötven százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. (KD)