Belföld

Példát adnak tehetséggondozásból

Sok mentoráló iskola kínál jó módszereket az egyéni fejlesztés terén is

Amint arról annak idején már hírt adtunk, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a Köznevelés az iskolában uniós projekt keretében tavaly pályázati úton kiválasztott 299 olyan intézményt, amely példaértékű pedagógiai modellel rendelkezik, és módszertani központként segítséget nyújthat más iskoláknak az eredményes gyakorlatok átvételében és alkalmazásában.

 Az úgynevezett mentoráló intézmények havi rendszerességgel óralátogatási lehetőséget biztosítanak és műhelymunkát szerveznek az érdeklődőknek, így olyan szakmai párbeszédre nyílt lehetőség, amely a pedagógia munka hatékonyságát segíti. A 299 mentoráló intézmény összesen 352 módszertani modelljéből választhatnak országszerte azok az iskoláknak, amelyek szeretnék igénybe venni ezt a szolgáltatást.

A Klik tájékoztatása szerint a tehetséggondozás témájában például 95 mentoráló intézmény kínálja átvételre követendő példáit. A sikeres tehetséggondozási módszerekben közös, hogy a fejlesztés a gyermekek egyéni fejlődését szem előtt tartva, sokszor játékos formában történik, kihasználva mind a tanórai, mind a tanórán kívüli foglalkozások adta lehetőségeket.

A Szigethalmi Széchenyi István Általános Iskolában azt vallják, a matematikaoktatás sikerének a titka, hogy a kisgyerekek érdeklődését játékos, kooperatív módszerekkel, eszközökkel keltik fel a tantárgy iránt, így ők cselekvő részeseivé, főszereplőivé válnak az óráknak. Ilyen módszer többek közt az interaktív tábla használata vagy a sakkmódszerek gyerekkori elsajátítása. A debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskolában mind a tanórák, mind a kiscsoportos foglalkozások keretében az egyéni fejlesztést helyezik középpontba. Mivel a tehetséges gyerekek nem feltétlenül jó tanulók, a pedagógusok különösen fontosnak tartják, hogy a gyerekek megtanuljanak együtt élni kimagasló adottságaikkal. A „nívócsoportos” foglalkozások keretében ezért olyan készségek erősítését tűzik ki célul, mint a figyelem és a kreativitás, ezenkívül a diákok új tanulási módszereket is elsajátíthatnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom