Belföld

Óvatos ombudsmani válasz a genderszakok ügyében

Egyensúlyt kell teremteni a jogos igények és az anyagi eszközök között

Az állam kötelessége és joga annak meghatározása, hogy a társadalom szempontjából mely képességek fejlesztése szükséges állami eszközökből felsőfokú oktatással – írta Székely László a genderszakok megszüntetését kifogásoló Szél Bernadettnek.

Folyamatban van az ombudsmani vizsgálat a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakok megszüntetése kapcsán – tájékoztatta írásbeli parlamenti válaszában Székely László Szél Bernadettet, aki még augusztusban fordult az alapvető jogok biztosához a gendertudomány védelmében. Az akkor még az LMP színeiben politizáló képviselőnő úgy vélte, az intézkedés sérti az oktatás és kutatás szabadságát. Emlékeztetőül: a vonatkozó kormányrendelet október 12-i módosításával került ki a felsőoktatásban szereplő képesítések jegyzékéből a társadalmi nemek tanulmánya, felmenő rendszerben, az idén felvett hallgatók még elvégezhetik a mesterszakot. Az ombudsman most közölte: az állam feladata, hogy a tanuláshoz való jog objektív előfeltételeit megteremtse, és e jogot bármely, a felsőfokú oktatásban való részvételhez megfelelő képességekkel rendelkező állampolgár számára biztosítsa. Ugyanakkor „az állam feladata, hogy egyensúlyt teremtsen a társadalom tagjainak alapvető jogon alapuló igényei és az ezek megvalósításához rendelkezésre álló anyagi eszközök között. Ha ezt nem tenné és egyes alapvető jogból fakadó igényeket az anyagi eszközök szűkössége folytán alaptalanul mások eltérő, de szintén alapvető jogból fakadó igényeinek aránytalan hátrányára elégítené ki, úgy ezzel alkotmányellenes helyzetet teremtene” – figyelmeztetett Székely László. Hozzátette: „ebből következően az állam kötelessége és joga annak meghatározása, hogy a társadalom szempontjából mely képességek fejlesztése szükséges állami eszközökből felsőfokú oktatással”.

Szél Bernadett egyébként az Alkotmánybírósághoz is fordult volna az ügyben, ám az ehhez szükséges aláírások nem jöttek össze, mivel a DK és a Jobbik nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Tegnap az ELTE Társadalomtudományi Kara „sztrájknapot” rendezett, amelyen a társadalmi nemek tudományáról tartottak előadásokat, a Soros-egyetem Nádor utcai épületétől pedig transzparensekkel vonult CEU-s és corvinusos hallgatók kis csoportja az ELTE-hez.

A Századvég Alapítványnak a 888.hu megbízásából készített közvélemény-kutatásában a megkérdezettek hatvan százaléka egyetértett a genderszakok állami finanszírozásának megszüntetésével.