Belföld

Oktatáspolitikai nyitottság

Orbán Viktor: Elutasítjuk a muszlimellenességet

Magyarország kemény, határozott álláspontot képvisel migránsügyben, elutasítja az ellenőrizetlen, szabályozatlan beáramlást, azonban továbbra is várja a külföldi diákokat, akik itt biztonságban vannak, „a vendégjog szabályai szerint a mi védelmünk alatt állnak” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban részt vevő hallgatók találkozóján.

A migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán, továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat, bővíteni fogjuk a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is – mondta Orbán Viktor az ösztöndíjprogramban részt vevő külföldi hallgatók részére rendezett találkozón az Olasz Kultúrintézetben. A miniszterelnök hangsúlyozta, az ösztöndíjas hallgatók szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és viszonyukat a magyarokkal a kölcsönös tisztelet jellemzi. A muszlim országokból érkezett hallgatókhoz szólva kiemelte: Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet, ezért „minden ilyen politikát elutasítunk”.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy bővíteni fogják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot. Jelenleg negyvenöt országból érkezhetnek hallgatók, ezt nyolcvanra szeretnék növelni, a kormány az ehhez szükséges forrásokat a szaktárca rendelkezésére bocsátotta.

Magyarország kemény, határozott álláspontot képvisel migránsügyben, elutasítja az ellenőrizetlen, szabályozatlan beáramlást, de miközben ezt a politikai vonalat folytatni fogja, továbbra is várja a külföldi diákokat – mondta a kormányfő, hozzátéve, itt biztonságban vannak, „a vendégjog szabályai szerint a mi védelmünk alatt állnak”. Régi, a kommunista időkig visszanyúló hagyomány, hogy Magyarország tanulási lehetőséget biztosít külföldi hallgatóknak, a kínai–magyar kapcsolatok például mindig is jók voltak, de jó néhány arab országgal is remek oktatási együttműködés alakult ki, ez ápolásra érdemes örökség – folytatta a miniszterelnök. Kijelentette, Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében felidézte, hogy a magyar kormány 2013-ban indította el a Stipendium Hungaricum programot, azóta 1653 hallgató kezdte meg tanulmányait a program keretében.

Palkovics László államtitkár a távirati irodának a rendezvény után elmondta: 2016-ra háromezerre, 2017-re ötezerre szeretnék növelni a programban részt vevők számát. Az ösztöndíj négymilliárd forint pluszforrást jelent az egyetemeknek, jövőre ez az összeg kilencmilliárdra, 2017-re 17 milliárd forintra nőhet. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke közölte, jelenleg a több mint kétszáz-ezres diáklétszámból huszonkétezret tesznek ki a külföldi hallgatók.