Belföld

Nincs központi jutalmazás az iskolákban

A vonatkozó törvények lehetővé teszik az iskolákban mind a pedagógus, mind a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak jutalmazását, azonban az a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik. A jogszabályok meghatározzák a jutalom összegének felső határát, a kiszámítás alapját pedig a munkavállaló illetménye adja, így az egyénenként, fizetési besorolástól függően eltérhet.

A Klik intézményeiben 2016-ban általános jutalom nem volt, csak néhány helyen, eseti jelleggel és helyi döntés alapján – erről írt Rétvári Bence, a humántárca államtitkára Ikotity István LMP-s képviselőnek a Miért egyenlőtlen és igazságtalan a jutalmak kiosztása az állami fenntartású iskolákban című kérdésére adott válaszában.

Rétvári Bence emlékeztetett arra is, hogy az ellenzéki politikus egy tavalyi parlamenti vezérszónoki felszólalásában az autonómiájától megfosztott iskolarendszerről beszélt, ahol szerinte sok tanár, aki egyébként alkalmas lenne erre a posztra, azért nem akar intézményvezető lenni, mert az igazgatók a jelenlegi keretek között csak „bábként” vannak az iskola élén. „Most pedig ön központosítaná a jutalmazást is” – mutatott rá az ellentmondásra az államtitkár.