Belföld

Nem sieti el Pukli a tankönyvosztást

Augusztus 24-én kiszállították a könyveket a Teleki Gimnáziumba, de lesznek diákok, akik csak szeptember 6-án kapják meg azokat

Bár a tankönyvek kiszállítása az iskolákba ma már zökkenőmentesnek mondható, s át is vehetik azokat a diákok, szülők augusztus 29. és 31. között vagy legkésőbb szeptember 1-jén, Pukli István igazgató gimnáziumában a tankönyvosztást csupán szeptember 1. és 6. között végzik.

Pukli
Pukli István mozgalmár és gimnáziumigazgató a figyelem középpontjában (Fotó: MH)

Számos középiskola honlapját végigböngészve megállapíthatjuk, hogy rendhagyó módon szerkesztik a Tanítanék Mozgalom vezére, Pukli István által igazgatott, zuglói Teleki Blanka Gimnázium weblapját. A tanév kezdetéhez közeledve minden iskola oldalán az ezzel kapcsolatos tudnivalók fogadják az érdeklődőt – évnyitó időpontja, ebédbefizetés, tankönyvek átvétele és így tovább –, a Telekiblanka.net megnyitásakor viszont legfelül, vezető helyen, öles betűkkel egy Pukli István által feltöltött, januári poszt olvasható „A Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestületének közleménye” címmel.

Ez arról szól, hogy a Telekiben dolgozó minden pedagógus támogatja a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozását, és csatlakozik oktatáspolitikai követeléseihez, amelyeket részletesen is felsorol. (A „hermanos” tiltakozásból nőtt ki a kockás inges mozgalom. A miskolci gimnázium honlapján semmi nyoma mozgalmárkodásnak – a szerk.)

Az oldal második bejegyzéséből sem tudhatjuk meg, mikor lesz az évnyitó, ehelyett arról olvashatunk, hogy a gimnázium megújult honlapja „nemcsak szebb, hanem sokkal lendületesebb, gazdagabb, informatívabb is lesz a korábbiaknál”, valamint hogy a tanév eseményeiről már a gimná­zium Facebook-oldalán is lehet informálódni. Megnéztük, ott júniusi a legfrissebb poszt… A „megújult” honlap harmadik bejegyzése végül már eligazítja az érintetteket, mégpedig ekképpen: „Kedves Szülők, Gondviselők, Diákok! A tankönyveket szeptember 1–6. között fogjuk kiosztani.”

Ez pedig már nem csupán honlap­szerkesztésbeli érdekesség, hanem munkaszervezési is. A többi intézményben ugyanis a tanévkezdet előtt, augusztus 29. és 31. között osztják ki a könyveket, a legkésőbbi időpont szeptember 1. A kockás inges „fellegvárban” viszont lesznek diákok, akik a tanév második hetét is tankönyv nélkül kezdik majd. És nem azért, mert a tankönyvek kiszállítása késett, hiszen – a Kello tájékoztatása szerint – a Teleki már augusztus 24-én megkapta a könyveket.

Egyébként Pukli – Sulyok Blanka nevű kolléganőjével – nemrég az ATV vendége volt. A beszélgetésben kitértek a Tanítanék Mozgalom Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek címzett, szakképzéssel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben a tárcavezetőt egy egri intézmény igazgatói kinevezésével kapcsolatban is kérdőre vonják a levél aláírói. Pukliék a levélben felvetik: „Ön tényleg úgy gondolja, hogy hatékony együttműködés várható egy, abszurd módon az intézményre kényszerített vezető és a felháborodott beosztottak között?” Az interjúban az egyetlen konkrét esetből kiindulva már magyarázatra váró „furcsa kinevezésekről” volt szó, és Sulyok Blanka megjegyezte, ma már kisebb a jelentősége annak, ki az iskolaigazgató, hiszen egyre kisebb a jogköre – mit sem törődve azzal a ténnyel, hogy épp most növelték jelentősen az intézményvezetők hatáskörét.

Pukli pedig úgy fogalmazott, „a legnagyobb probléma ezzel a kormányzattal és ezzel a szemléletmóddal, hogy azt gondolják, hogy ez olyan, mint egy gyár, és azt neveznek ki, akit ők akarnak. Itt nem erről van szó, ez egy élő dolog, ennek szimbiózisban kellene történnie, ami ebben az esetben erőteljesen megkérdőjelezhető.”

Ezt az a Pukli István mondta, aki 2012-ben úgy került a Teleki élére, hogy kinevezése ellen szülők és pedagógusok egyaránt tiltakoztak, a diákok pedig „fekete inges” demonstrá­ciót szerveztek, feketébe öltözve búcsúztatták a Puklival együttműködni nem tudó és ezért távozni kényszerülő igazgatóhelyettest. Az akkori nyilatkozatok szerint a szülők úgy tudták, az új igazgató elbocsátásokat tervezett, és erről csak a tanulók demonstrációja miatt tett le. Igaz, az évek során azután a tantestület jelentős része lecserélődött…

Amint azt korábban már megírtuk, a kockás ingesek jelenlegi vezére annak idején intézményvezetői pályázatában hangsúlyozta, kiemelt területnek tartja a tanóra védelmét. „Az iskolai ünnepségeket, versenyeket úgy kell megszerveznünk, hogy ne sérüljön a tanuló oktatáshoz való joga” – fogalmazott Pukli, aki azóta már semmi kivetnivalót nem lát az órai munka sztrájkkal való ellehetetlenítésében, illetve a tantestület megosztását jelentő kockás körök alakításában, az iskolai élet átpolitizálásában.