Belföld

Nem a tanároknak kell takarítani az iskolákat

Minden segítséget megadnak a tankerületi központok az intézményvezetőknek a személyi feltételek biztosításához, a szükséges forrás rendelkezésre áll – hangsúlyozza a fenntartó

Többféleképpen kezelheti a tankerületi központ a takarítóhiányt egy iskolában: munkaerő-átcsoportosítással másik intézményből, eseti megbízással, de külső céget is felkérhet beszerzési eljárás keretében – közölte lapunkkal a Klebelsberg Központ.

„A Telepi Utcai Általános Iskolában már nem biztosítja a takarítást a KLIK, ezért a továbbiakban a pedagógusoknak kell ellátniuk ezt a feladatot is” – állította nemrég a DK. Túl azon, hogy KLIK nevű szervezet már közel egy éve nem létezik, hiszen idén január elsejétől a fenntartó a Klebelsberg Központ, a párt az iskola nevét sem találta el, a szóban forgó – Telepy utcában található – intézmény ugyanis a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium. Ennél is lényegesebb azonban, hogy nem a tanárokkal takaríttatják az iskolát. A Klebelsberg Központ a híresztelésre reagálva közölte, sokadik alkalommal szembesül azzal, hogy a DK csúsztatásokkal próbálja megzavarni a nevelő-oktató munkát. A ferencvárosi iskolát működtető Belső-pesti Tankerületi Központ egy takarítócéget bízott meg a feladat ellátásával, amely már a téli szünetben elkezdi a munkát, de addig is megoldott a takarítás az iskolában – szögezte le a fenntartó.

Miután az Index is foglalkozott az üggyel, azt állítva, az iskola takarítását a pedagógusok és a szülők végzik, a Klebelsberg Központ ismét cáfolt, nyomatékosítva, az iskolában folyamatos a takarítás. A történtekről azt írták, az illetékes tankerületi központ döntött úgy, hogy októberben közbeszerzési eljárást ír ki, miután az intézményben „nem stabilizálódott a takarítói állomány”. Az eljárás a jogszabályoknak megfelelően lezajlott, és januártól él a szerződés a céggel, amely vállalta, hogy már a téli szünetben nagytakarítást végez az iskolában.

Időközben lapunk úgy értesült, hogy másutt is adódnak gondok a takarítóhiány miatt. Megkerestük a Klebelsberg Központot, milyen megoldási lehetőségek vannak. A központ válaszában rámutatott, hogy a ferencvárosi intézményben is azért oldotta meg külső céggel a tankerületi központ a feladatot, hogy „a munkavállalók esetleges felmondása ne veszélyeztesse a takarítást”. Ha valahol nincs elég takarító, és ezt az intézményvezető jelzi a fenntartónak – folytatta –, akkor a tankerületi központnak több lehetősége is van, hogy kezelje a helyzetet: megbízási szerződéssel más intézményben foglalkoztatott takarítókat bíz meg a munka elvégzésével, vagy munkaerő-átcsoportosítást hajt végre az intézmények között, de külsős céget is felkérhet beszerzési eljárás keretében a feladat ellátására. A fenntartó hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elsődlegesen az intézményvezetők feladata és felelőssége az iskolák működéséhez szükséges személyi feltételek biztosítása, nekik kell eldönteniük, hogy kivel kívánnak együtt dolgozni. Ehhez azonban a tankerületek minden segítséget megadnak, a szükséges forrás rendelkezésre áll – közölte a Klebelsberg Központ.