Belföld

„Közösséget alkotnak a generációk”

Orbán Viktor szerint végig kellene vezetni a magyar jogrendszeren a gyermekek számára kötelező gondoskodást szüleikről

Meg kell próbálnunk úgy tekinteni az idősekre mint társadalmi erőforrásra, és nem úgy, mint teherre – mondta Orbán Viktor tegnap, az Idősügyi Tanács alakuló ülésén. A kormányfő hangsúlyozta, Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egy európai gazdasági válság idején is meg tudja őrizni a nyugdíjak értékét.

orban
Lesz három és fél év nyugodt időnk, amikor lehet dolgozni – mondta a miniszterelnök az Idősügyi Tanácsban (Fotó: Hegedüs Róbert)

A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint biztosan állítható, hogy ez a következő években is lehetséges lesz. A kormányfő erről tegnap az Országházban, az Idősügyi Tanács alakuló ülésén beszélt, hangsúlyozva, „Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egy európai gazdasági válság idején is meg tudja őrizni a nyugdíjak értékét”. A miniszterelnök – aki egyben az Idősügyi Tanács elnöke – az elmúlt másfél-két év egyik legfontosabb kormányzati intézkedésének a munkahelyvédelmi akciótervet nevezte, amelynek részeként járulékkedvezményt kapnak az ötvenöt év feletti munkavállalót alkalmazó foglalkoztatók. Közölte, már rendelkezésre állnak az előző évi adatok, s ezek alapján 370 ezer ötvenöt évnél idősebb embert segített álláshoz ez a kedvezményrendszer. Hozzátette, a Nők 40 nevű program szintén támogatásra talált az országban.

Az idősek helyzetéről szólva Orbán Viktor elmondta, az egyik legnagyobb veszélynek az idősek és a fiatalok szembefordítását tartja. A kormány célja egy olyan egészséges magyar társadalom, amelyben a generációk nem szemben állnak egymással, hanem egy közösséget alkotnak. Idézte azt az alkotmányos passzust, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről, majd hozzáfűzte, ez az erkölcsi parancs még nincs végigvezetve a magyar jogrendszerben, így erről érdemes lenne tárgyalni a jövőben.

Orbán Viktor többször is hivatkozott David Cameron brit miniszterelnöknek az idősekkel kapcsolatos nyilatkozataira, idézte például azt a gondolatát, amely szerint fontos a nyugdíjak biztonsága, az időseket illető méltányos jövedelem, de a méltóság ugyanilyen fontos, hogy az időseknek ne kelljen bizonygatniuk a szegénységüket. A kormányfő párhuzamot vont e gondolatmenet és a rezsicsökkentés között, amely „a szegénység bizonygatása nélkül is lehetővé teszi”, hogy több pénz maradjon az embereknél a jövedelmükből. Azt a nyilatkozatot is idézte David Camerontól, hogy szakítani kell azzal a hozzáállással, amely szerint az idősödés csak költséget jelent a társadalomnak, vagy hogy az idősek múltba révedők lennének, és hogy kizárólag passzív fogadói bármely kormányzati szolgáltatásnak. „Nekünk is meg kell próbálnunk úgy tekinteni az idősek rétegére mint társadalmi erőforrásra, és nem úgy, mint teherre” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kitért az európai demográfiai válságra is, amelyről szerinte az „európai politikai gondolkodást béklyóba szorító politikai korrektség” miatt nem lehet „kellő kendőzetlenséggel” beszélni. Úgy vélekedett, többségben vannak az erre a helyzetre adott rossz válaszok, mint például a bevándorlás politikája, amit ő kockázatosnak tart.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy kegyelmi pillanatban ül össze a tanács – amely a kormány tanácsadó testülete –, mert a jövő vasárnapi önkormányzati választás után három és fél évig nem lesz általános választás, ezért „lesz három és fél év nyugodt időnk, amikor lehet dolgozni, amikor nem kell rövid távú politikai szempontokat belekombinálni abba, hogy mit mondunk, mit javaslunk, mit vitatunk meg, mire jutunk, milyen döntések születnek, hanem csak és kizárólag az ügyekre lehet összpontosítani” – fogalmazott a miniszterelnök.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom