Belföld

Kiterjesztett gyedjogosultság

Nem zárnák ki a megváltozott munkaképességűeket

A kormány kiterjesztené a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultságot a megváltozott munkaképességű kismamákra is az egészségbiztosítási törvény tervezett módosítása alapján.

Az indoklás szerint a törvény jelenleg kizárja azokat, akik rendszeres pénzellátást kapnak, s emellett pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezettek. A tervezet értelmében a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban lévők is kaphatnak majd gyedet saját gyermekük után a gyermek egyéves koráig, miközben nem esnének el a nevelőszülői díjtól.

Szintén lényeges jogszabály-változást jelent, hogy az alapösszegű ápolási díj januártól előlegként is megállapítható lesz.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosításának tervezetében található indoklás emlékeztet rá, a kiemelt ápolási díj 2014. januári bevezetése óta az ápolási díj négyféle jogcímen állapítható meg, s az emelt és kiemelt ápolási díjra való jogosultság vizsgálata hosszabb időt vehet igénybe, mint az alapösszegű ápolási díj megállapítása. Ezért a módosítás lehetőséget ad arra, hogy azok, akik az alapösszegű ápolási díj mellett az emelt vagy kiemelt ápolási díj iránt is kérelmet nyújtanak be, és kérelmüket a benyújtást követő huszonegy napon belül nem bírálják el, azok az ápolási díj alapösszegét előlegként megkapják. Az előleg összegét a tervezet szerint a még visszamenőleg járó összegbe be kell számítani.

Annál az igénylőnél, aki a kiemelt ápolási díj mellett az alapösszegű vagy az emelt összegű ápolási díj megállapítása iránt is kérelmet nyújt be, először a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeit vizsgálnák.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom