Belföld

Kari autonómiát követelnek

Jövő keddig kiderül, tovább bővül-e az idén az ELTE

Még megállítható a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar kiválása a Műegyetemből, noha a hivatalos elcsatolási folyamat már megindult.

Valószínűleg kiválik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (GTK), és az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez csatlakozik, azonban erről végleges döntés január 10-én, vagyis a jövő kedden születhet, mert a tárgyalások még zajlanak a kar és az egyetem vezetői között – derült ki egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Az idő sürget, hiszen már megkezdődött a felvételi, és a jelentkezők egyelőre nem tudhatják, melyik egyetemen fognak tanulni, ha felveszik őket a GTK-ra.

A BME és sokszínű kara közti ellentét nem új keletű, de a helyzet tavaly ősszel élesedett ki, amikor a kar honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumban összefoglalták az általuk sérelmezett jelenségeket, illetve az ezekhez kapcsolódó követeléseiket. Álláspontjuk szerint az egyetem „elcsatornázza” a kar bevételeit – tehát a félmilliárd forintot kitevő rezsinél is többet von el különböző jogcímeken –, fékezi a kar felvételi létszámának emelkedését, gátolja a kar munkatársainak tudományos előmenetelét, és beavatkozik a személyi kérdéseikbe is. Meggyőződésük, hogy a kari autonómia hiánya gátolja a minőségi és mennyiségi fejlődést, noha a GTK öt-hatezer hallgatójával a mintegy százhetven hazai kar között a hetedik legnagyobb. A kar mindezek okán tapogatózó tárgyalásokat kezdett „falszomszédjával”, az ELTE-vel, és az egyeztetések biztatók voltak. A „lázadást” a BME azzal torolta meg, hogy elbocsátotta a dékánt, ám a követelésekre érdemben nem reagált, így patthelyzet alakult ki. Ezután a GTK kezdeményezte a szaktárcánál az elcsatolást. A folyamat megindult, elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, az ELTE szenátusa pedig nagy többséggel döntést hozott arról, hogy befogadja a kart, amely szerintük jól illeszkedne az egyetembe. Azonban a minisztérium még kivárja az utolsó próbálkozást, és – amint tegnap elhangzott – a BME és a GTK közötti „nagy összeborulás” esetén megállítható az átszervezés.

A GTK képviselői úgy vélik, az elsődleges kérdés, hogy a BME szakmai egyetem akar maradni, vagy a sokszínűségnek is teret adna. Mindenesetre ők egy utóbbiban találnák meg a helyüket, ráadásul az ELTE-től garanciát kapnának a gazdasági és szakmai autonómiára is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom