Belföld

Inflációkövető béreket vár a nemzeti pedagóguskar

Anomália, hogy a tanárképző főiskolát végzett pályakezdő pedagógus kevesebbet keres, mint egy szintén pályakezdő, középiskolát végzett iskolatitkár vagy pedagógiai asszisztens

Bár a pedagógusoknak már az átlagnak megfelelően fizetnek, és a pályán az átlagot jelentősen meghaladó bérszint is elérhető, a Nemzeti Pedagógus Kar szerint további emelésre lenne szükség, illetve az életpálya módosítására, elsősorban azért, mert a pályakezdők illetménye nagyon alacsony.

pedagógus 20180108
A pedagógusok bére ugyan nagyon jelentősen emelkedett, de még nem mindigarányosak az elvégzett feladatokkal – érvel a szakmai szervezet (Fotó: Hegedüs Róbert)

Amint azt hét végi lapszámunkban megírtuk, a Nemzeti Pedagógus Kar közölte, veszélyeztetve érzi a több lépcsőben megvalósult pedagógusbér-emelés eredményeit. Ugyan a pedagógusbérek a korábbinál jóval magasabbak, de szerintük nem arányosak a feladatokkal, és a garantált bérminimum körüli kezdő bérek nem teszik vonzóvá a pedagóguspályát. Ezért javasolják a vetítési alap inflációkövető emelését, illetve hosszabb távon a minimálbérhez igazítását – a korábbi szabályozásnak megfelelően. Emellett továbbra is azt kérik, hogy a béremelés utolsó részletére ne vonatkozzon a differenciálási lehetőség, viszont legyen garantált forrás a pótlékok differenciálására és a jutalmazásra, cafetériára is.

A szakmai testület értékelte a bérhelyzetet, és a következő megállapításokat tette. „Az átlagos pedagógusbér majdnem megfelel a jelenlegi átlagkeresetnek, vagyis kijelenthető, hogy a pedagógusok az átlagnak megfelelően keresnek. A pedagóguspályán az átlagot lényegesen meghaladó bérszint is elérhető. A kezdő pedagógusbér a minimálbérnél és a garantált bérminimumnál magasabb, és jóval meghaladja az átlagbér felét, de az átlagbért nem éri el. A főiskolát végzett pedagógus illetménye lényegében megegyezik a középfokú végzettséggel elérhető garantált bérminimummal, az egyetemet végzetté is alig haladja meg.” Rámutattak arra is, hogy az átlagbérnek megfelelő fizetéshez legalább két évtizednyi szakmai gyakorlat és két minősítés kell, a legmagasabb illetmények pedig csak közvetlenül nyugdíj előtt érhetők el.

Felhívják a figyelmet egy anomáliára is: a vonatkozó kormányrendelet értelmében „a középiskolát végzett, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott illetménye nem lehet kevesebb a garantált bérminimum 107 százalékánál, de akár annak 110 százaléka is lehet.

A tanárképző főiskolát végzett pályakezdő pedagógus alapilletménye ezzel szemben csupán a garantált bérminimum 101 százaléka, vagyis a főiskolát végzett pályakezdő pedagógus kevesebbet keres, mint az ugyanúgy pályakezdő, középiskolát végzett iskolatitkár vagy pedagógiai asszisztens.” Vagyis ha a pedagógus szakképzettségű pályakezdő nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőként helyezkedik el, kevesebb fizetést kap, mintha nem lenne pedagógus szakképzettsége.