Belföld

Időben érkeznek a tankönyvek

Április végéig kell leadni az alaprendeléseket, ami később módosítható

Megírtuk, az Emberi Jogok Európai Bírósága a múlt kedden jogerősen is kimondta, hogy a magyarországi tankönyvkiadás és forgalmazás centralizálásával a kormány megsértette a három felperes magánkiadó jogait.

tankönyvek 20190325
A kormány ígérete szerint nem lesz fennakadás a kiszállításban (Fotó: Ficsor Márton)

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, a bírósági döntés egy elvi megállapítás, az államnak ezeket a cégeket valamilyen szinten kárpótolnia kell a 2011-2012-ben elmaradt haszonért, de összegről a bíróság nem döntött. A kárpótlás mértékéről a kormány a következő hetekben tárgyal a kiadókkal, ha nem tudnak megegyezni, ismét pereskedés következhet – tette hozzá Maruzsa. Hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma jónak tartja a jelenlegi, centralizált rendszert, ennek köszönhetően tudták elindítani majd bővíteni az ingyentankönyv-programot és ezért születhetett döntés nemrég arról, hogy 2020-tól már minden köznevelésben tanuló ingyenesen kapja a tankönyveket.

Az oktatási államtitkárság közölte: a kormány továbbra is kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett, hiszen ezáltal a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása is átláthatóbbá, biztonságosabbá, és ellenőrzöttebbé vált. A tankönyvellátás menete – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is kiszámítható lesz, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) zökkenőmentesen, professzionálisan látja el a tankönyvkiszállítás feladatát. A KELLO által közzé tett menetrend a következő: március 15-én megnyílt a rendelési felület, április 30-ig a tankönyvfelelősök elkészítik és lezárják az alaprendeléseket, de május 15. és június 30. között még módosíthatják ezeket. Augusztus 1. és 30. között a KELLO kiszállítja a tankönyveket. Augusztus 21-től szeptember 15-ig van lehetőség a pótrendelések leadására, ezek kiszállítása szeptember 24-én kezdődik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom