Belföld

Hat nap volt a tankönyvek rendelésére

Tavaly „az állam által elvárt tankönyvrendelés elvégzésére az iskoláknak mindösszesen hat tanítási napjuk maradt” – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Székely László jelentéséből kiderül, hogy a tankönyvellátás rendjéről szóló rendelet változása a már megkezdett felkészülési folyamatot szakította meg, s a „Javasolt kiadványok listája” az iskolákhoz csak április közepén, illetve a hónap második felében ért el, viszont április 17. és 22. között tavaszi szünet volt.

A rendelés leadási határidejéig – április 30. – ki kellett választaniuk a szaktanároknak a könyveket, véleményeztetni a szakmai közösségekkel, valamint lehetővé tenni, hogy a rendelési listát a szülők megismerjék. Ez idő alatt nyilatkozhattak volna a szülők arról, hogy az összes tankönyvet meg kívánják-e vásárolni, vagy más módon, például használt kötetekkel oldják meg gyermekeik ellátását. Mindezek után lehetett összesíteni és leadni a rendelést. Az ombudsman által vizsgált intézményben ezt úgy oldották meg, hogy a rendelhető tankönyvek listáját szülői értekezleten ismertették, de egyénileg nem nyilatkoztatták a szülőket, ami a biztos szerint jogszerűtlen volt.

A kellő felkészülési időt figyelmen kívül hagyva hatályba léptetett új rendelet a jogbiztonság követelményét sértő helyzetet eredményezett – szögezte le Székely. Hozzátette, „a tankönyvrendelésre vonatkozó szabályok évenkénti jelentős, a már megkezdett felkészülési időszakban történő megváltoztatása mind az érintett iskolák, mind a tanulók, mind a szülők számára visszatérően bizonytalanságot okozó körülmény”. Ezért felkéri az emberi erőforrások miniszterét és a Klik elnökét, hogy a jövőben fordítsanak fokozott figyelmet a kellő felkészülési idő biztosítására, és „tartózkodjanak az informális, de az érintettek számára kötelező utasítások kiadásától”.


Kincstári kártya
Vásárlásra és készpénzfelvételre is alkalmas kincstári kártyákkal látná el az állami iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, hogy ne kelljen a legkisebb napi kiadások esetén is hosszú engedélyeztetési folyamatot végigjárni. Erről Hanesz József, a Klik elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek. Elmondta, az ügyben megkezdték a tárgyalásokat a Magyar Államkincstárral, s terveik szerint a következő tanévet már ilyen kártyák birtokában kezdhetnék az intézmények.