Belföld

Hasznos segítség a felvételizőknek

Kimutatás készül a felsőoktatási intézményben végzettek tapasztalatairól

A felvételi előtt állókat segíthetik a szakválasztásban a diplomás pályakövetési ismeretek, azaz a már végzett hallgatók tapasztalataira épülő adatbázis – írja a Felvi.hu.

A döntéshez a fiataloknak az önismereten túl szükségük van arra, hogy tisztában legyenek a lehetőségeikkel és a jövőbeli munkahelyükkel szemben támasztott elvárásaikkal. Az sem elhanyagolható tényező, hogy melyik szakterület tesz lehetővé számukra könnyebb elhelyezkedést és jobb megélhetést. Minderről találhatnak információt a Diplomantul.hu honlapon, ahol frissdiplomások ezreinek válaszait összegzik évről évre. Böngészhetők itt cikkek, tanulmányok, intézményi adatlapok, valamint szakokra bontott összesítések.

A magyarországi Diplomás Pályakövető Rendszer munkájában több mint harminc felsőoktatási intézmény vesz részt, amelyek évről évre megkeresik végzettjeiket egy online kérdőívvel. A beérkező válaszokból országos kimutatás készül, de intézményenként is hozzáférhetők. Így a felvételizők utánajárhatnak, hogy a kiválasztott intézményekben végzettek milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a munkaerőpiacon. Arról is olvashatnak, hogy adott képzéssel milyen pozíciók tölthetők be, illetve hogy egy adott szak végzettjei mennyit keresnek, milyen munkaerő-piaci kilátásokkal számolhatnak.

Akik behatóbban szeretnék megismerni a pályakövetési adatokat, megtalálják az országos kutatásokat összegző tanulmányokat is. Ezekből nem csak az derül ki, hogy melyik képzési terület végzettjeinek sikerült leggyorsabban elhelyezkedniük, kiknek a legmagasabb a fizetése, vagy hogy kik a legelégedettebbek a munkahelyükkel, hanem az is, milyen tényezők befolyásolják a sikerességet.