Belföld

Háromszáz Makovecz-ösztöndíjas

Ungvári, marosvásárhelyi és eperjesi intézményekkel bővülhet a program

Már kilenc külhoni felsőoktatási intézmény vesz részt a Makovecz Imre Kárpát-medencei együttműködési programban, és további egyetemekkel folytatnak tárgyalásokat.

A Makovecz-ösztöndíj – egyfajta Kárpát-medencei Erasmus-ösztöndíjként – az egységes Kárpát-medencei oktatási tér kialakítását célozza, segítségével határon túli magyarok tanulhatnak Magyarországon, míg magyarországi diákok határon túli intézményekben folytathatnak tanulmányokat.   programban részt vevő intézmények Erdélyben és a Partiumban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, az Egyetemi Fokú Protestáns Teoló­giai Intézet, a Felvidéken a Selye János Egyetem és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, Kárpátalján a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Vajdaságban az Újvidéki Egyetem (elsősorban annak szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara) és a Szabadkai Műszaki Főiskola. A következő tanévben bővülhet a program az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kara, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Nyelvű Művészeti Kara és a Marosvásárhelyi Orvos és Gyógyszerészeti Egyetem bevonásával, valamint folynak a tárgyalások az Eperjesi Egyetem csatlakozásáról is – Mindez az Emmi parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából derült ki.

Rétvári Bence közölte azt is, részbeszámolási kötelezettség nincs, az – egyébként már teljes mértékben átutalt – források felhasználásának határideje 2017. június 30., így csak akkor lesznek végleges részvételi adatok. Megjegyezte viszont, hogy november végén a Kárpát-medencei Felsőoktatási Kerekasztal budapesti ülésén a programgazdaként működő külhoni intézmények jelezték: várhatóan teljes mértékben felhasználják majd a rendelkezésükre bocsátott forrásokat. Így a Makovecz-ösztöndíjas hallgatók száma meghaladhatja a háromszáz főt.