Belföld

Hamarosan kezdődik a Klik átszervezése

Több ponton változások lesznek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésében.

A funkcionális feladatok a megyeközpontokhoz kerülnek, a járásoknál marad a szakmai irányítás, a dologi költségekre pedig kincstári kártyát vezetnek be – erősítette meg tegnap a Klik elnöke az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. Az MTI tudósítása szerint Hanesz József elmondta, a kincstári kártyával az intézmények pénzellátását oldanák meg, a kisebb beszerzéseket így a tankerületek nélkül is el tudják majd intézni. Kitért arra is, hogy a humánerő-felvétel járási, megyeközponti hatáskörben marad. Az átszervezés a Klik új szervezeti és működési szabályzatának elfogadása után kezdődhet. A változásoktól gyorsabb és rugalmasabb működést várnak.

Hanesz József a bizottság tagjainak felvetéseire válaszolva hangsúlyozta, működési korrekciókat hajtanak végre, a megyei szintet megerősítik. A funkcionális feladatok átvétele szerinte segítség a járásoknak, ahol sokszor szakemberhiánnyal küzdöttek. Úgy vélekedett, az adminisztrációs terhek nem növekednek, mivel a rendelkezésre álló adatokat újból nem kérik be, csak adatpontosításra törekednek. Szólt arról is, hogy felmérésük szerint az alapképzésben 23,72, a középiskolákban pedig 23,9 óra volt a pedagógusok munkaterhelése.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy a köznevelési törvényben nagy változás nem várható a tavaszi időszakban. Folyik a tervezés, hogy a pedagógus-életpályamodellnél a minőségi többletmunkát is el tudják ismerni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom