Belföld

Gallóné után megújulhat a pedagógus-szakszervezet

A megerősödött belső ellenzék változtathat az eddigi irányvonalon

A tantestületek színes politikai palettát alkotnak (…), ehhez a jelenlegi vezető gárda vagy képes felnőni, vagy át kell adnia a székét – írta korábban a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) egyik megyei elnöke. A PSZ megerősödött belső ellenzéke most változtathat a Gallóné által képviselt irányvonalon.

Elkezdődött az ötévente esedékes tisztújítás a Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ), ennek során először az intézményi alapszervezetek, majd a járási és megyei szervezetek választják meg új vezetőiket, végül, június 29–30-án a kongresszus szavazhat az országos elnök és az alelnökök személyéről. Galló Istvánné, a PSZ jelenlegi elnöke már bejelentette, hogy két ciklus után nem jelölteti magát ismét. Az utóbbi időben több hír is kiszivárgott a szakszervezeten belüli ellentétekről, az új irányvonalat képviselők „lázadásáról”, amely a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz való csatlakozás kérdésében vált először nyilvánvalóvá a közvélemény számára. Kiderült ugyanis, hogy az Országos Vezetőség tavaly december 18-án arról döntött, a PSZ részt kíván venni a kormányzat által életre hívott szakmai fórum munkájában, Gallóné viszont úgy nyilatkozott, a szakszervezet az irányváltást nem élné túl, mert a tagság nem tolerálná.

Nemrég megírtuk, hogy a helyzet ezzel éppen ellentétesnek tűnik: a kerekasztalhoz való csatlakozás egy alulról jövő kezdeményezés, amit eddig eredményesen fojtottak el. Nem decemberben született ugyanis először döntés az ügyben, már a 2017. július 3–5-én Székesfehérváron tartott kihelyezett vezetőségi értekezleten is a csatlakozásra szavazott a megyei küldöttek többsége. Az esetleges irányváltással kapcsolatban érdekes egy, a szakszervezet lapjában tavaly nyáron megjelent cikk, amelyben Balogh Éva, a PSZ Heves megyei elnöke azt írta: „Nagyon sajnálom, hogy a május 1-jei ünnep is az ellenzéki pártok konzultációs eszközévé silányult, s nem tudjuk leválasztani ezt a fajta politikát az érdekvédelemről. Azt azért remélem, hogy ma már senki sem hiszi, hogy egy pedagógus munkájának értékét a politikai hovatartozása határozza meg. A tantestületek igen színes politikai palettát alkotnak, a megújuló szakszervezetnek mindenkiért kell küzdenie. Ehhez a jelenlegi vezetői gárda vagy képes felnőni, vagy át kell adnia a székét azoknak, akik ezt hatékonyabban tudják művelni.” Egyébként a PSZ tavaly októberben rendezett kongresszusán elfogadott új Alapszabály szerint a szakszervezet pártoktól többé már nem fogadhat el anyagi támogatást.