Belföld

Gallóné után a többség az új irányvonal mellé áll

Csatlakozni kíván az oktatási kerekasztalhoz a PSZ

Sokat lehetett olvasni az elmúlt hetekben a Pedagógusok Szakszervezetében kialakult „törésvonalról”, sőt már a PSZ kettészakadását valószínűsítették.

A szakszervezet országos vezetősége azonban, hétfői ülése után közölte: lezárta „az utóbbi napok félreértésekkel és kommunikációs zavarokkal terhelt időszakát, a továbbiakban is egységesen kiáll a magyar nevelés és oktatás ügyéért”.

Kíváncsiak voltunk, mit jelent ez az állítólagos törésvonalat okozó ügyet, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz való csatlakozást illetően. Galló Istvánné PSZ-elnök ugyanis korábban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, tévesen jelent meg a PSZ honlapján, hogy csatlakozik a kerekasztalhoz, erről ugyanis szó sem lehet. Az idén leköszönő elnök azt mondta, a húsz megyei vezetőből tíz képviseli az új irányvonalat. Megkeresésünkre Békési Tamás, a PSZ Zala megyei elnöke válaszolt, leszögezve, december 18-án megszületett az országos vezetőség döntése arról, hogy a PSZ részt kíván venni a kerekasztal munkájában. Csakhogy a szakszervezetek számára három hely van, viszont hét ágazati szakszervezet működik, ezért január közepén egyeztetést kezdeményeztek arról, kiket delegáljanak – folytatta Békési. Ha megállapodnak, jelzik az oktatási államtitkárságnak. A Zalai megyei vezető természetesnek tartja, hogy vannak belső viták, csak azt sajnálja, hogy az ügy kikerült a nyilvánosság elé. A PSZ továbbra is ragaszkodik az érdekegyeztetés jogszabályban rögzített intézményeinek működtetéséhez, de ez nem zárja ki, hogy részt vegyen egy olyan szakmai testület, fórum munkájában, mint a kerekasztal, és képviselje szakmai elképzeléseit is – hangsúlyozta. Egyébként a decemberi döntés háromnegyedes többséggel született Békési szerint.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom