Belföld

Folyamatosan növekszik a fogorvosok támogatása

Szakpolitikai program és intézkedési terv készül, felülvizsgálják a finanszírozás kérdését is

A fogászati alapellátás finanszírozására fordított összeg 2010-ben 22,644 milliárd forint volt, míg 2019-ben már 32,895 milliárd, amely több mint negyvenöt százalékos növekedést jelent – közölte Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában.

Hozzátette, az Eurostat adatai szerint a százezer főre jutó fogorvosok száma hazánkban 2011-2016 között tizennyolc százalékkal nőtt, ami a negyedik legnagyobb növekedés az EU-ban. T

avaly márciustól havonta százharmincezer forint rezsitámogatásra váltak jogosulttá az alapellátó fogorvosok szolgálatonként, a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének támogatására pedig összesen 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány döntése nyomán a fogorvosok a jövőben támogatás szempontjából együtt haladnak a háziorvosokkal, azaz amennyiben a háziorvosok további támogatást kapnak, az érvényes lesz a közfinanszírozott alapellátó fogorvosi szolgálatokra is – írta Rétvári. Megjegyezte: a szakpolitikai program és intézkedési terv kidolgozása folyamatban van, ennek során felülvizsgálják a fogorvosok finanszírozásának kérdését is.