Belföld

Felváltva mehettek gyesre az „apukák”

A bejegyzett élettársi kapcsolatra – a törvényben szereplő szűk kivételektől eltekintve – a házasságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, így a gyerekneveléssel összefüggésben is

Miközben Magyarország állítólag lábbal tiporja az emberi jogokat – így az LMBTQI emberek jogait is –, a minap épp az ő jogsegélyszolgálatuk munkatársa nyilatkozta, hogy „gyakran az érintettek sincsenek tisztában vele, milyen széleskörű jogokat biztosítanak már ma is a jogszabályok a gyermeket nevelő azonos nemű pároknak”.

A hazánkat – annak állítólagos jogtiprásai miatt – elítélő Sargentini-jelentéshez számtalan civil szervezet szolgáltatott észrevételeket, a dokumentumban szereplő listán megtalálható a Háttér Társaság Magyarország is, amely – önmeghatározása szerint – Magyarország „legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezete”.

Bár azt nem tudjuk, pontosan mit nehezményezett most a Háttér Társaság, az régi problémájuk, hogy a magyar jog az azonos nemű párok számára a közös örökbefogadást nem teszi lehetővé. Annak viszont nincs akadálya, hogy a pár egyik tagja gyermeket fogadjon örökbe. Sőt, nemrég pedig a jogvédő szervezet örömmel adta hírül: „örökbefogadó meleg pároknak is jár a gyed”. Ügyfeleik, Ádám és Marci esetében minden „tökéletesen sikerült”, miután „korábbi álláspontját megváltoztatva Budapest Főváros Kormányhivatala végül mégis biztosítja a gyermekgondozási díjat egy meleg férfinak, akinek bejegyzett élettársa nemrégiben gyermeket fogadott örökbe”, és a panaszosok képviseletét a Háttér Társaság látta el.

Ádám és Márton 2015 óta élt bejegyzett élettársi kapcsolatban, 2018 tavaszán egy gyermeket fogadtak örökbe. A hivatalos örökbefogadó Márton lett. Az örökbefogadási eljárás lezárultát követően arra jutottak, hogy a gyermekkel felváltva maradnak otthon, vagyis Márton után néhány hónapot Ádám is otthon tölt, így erre az időszakra ő szeretett volna gyermekgondozási díjat (gyed) igényelni. A kormányhivatalhoz fordultak, ahol azt a választ kapták: bejegyzett élettársként Ádám nem jogosult a párja által örökbefogadott gyermek után gyedet igénybevenni. Ádám és Márton a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához fordult, amely beadványában az alapvető jogok biztosának korábbi jelentésére is hivatkozott, amely egy adózási ügyben már megállapította, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatra – a jogszabályban szereplő szűk kivételektől eltekintve – a házasságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A panasznak a kormányhivatal helyt adott, és elnézést kért a korábbi hibás tájékoztatásért.

Gyakran az érintettek sincsenek tisztában vele, milyen széleskörű jogokat biztosítanak már ma is a jogszabályok a gyermeket nevelő azonos nemű pároknak – kommentálta az ügyet Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom