Belföld

Feljelentést is tehet a Századvég elemzése nyomán Esztergom

Romanek Etelka: Jogi irodánk munkájának legnagyobb részét a problémák felmérése és a szükséges eljárások elindítása teszi ki

Remélhetőleg a jövő évi költségvetést már úgy tudjuk elkészíteni, hogy tisztában vagyunk minden korábbról fakadó kötelezettségünkkel – mondta lapunknak Romanek Etelka, Esztergom polgármestere. Elkészült az önkormányzati cégcsoport, a Strigonium Zrt. elmúlt nyolc évét átvilágító Századvég-tanulmány is, amelynek alapján hónapokon belül büntetőfeljelentésre kerülhet sor.

Romanek Etelka 20150808
Gondot okoz a megörökölt tartozások törlesztése – mondta Romanek Etelka (Fotó: MH)

– A legutóbbi testületi ülés napirendjén volt a város iskoláinak visszavétele, amely pluszterheket ró Esztergom költségvetésére, viszont lehetővé teszi a pályázatokon való részvételt. Vannak számításaik arról, hogy végül pozitív lesz a mérleg?

– A képviselő-testület július 30-án zárt ülésen döntött arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott köznevelési intézmények – négy általános iskola, egy többcélú intézmény, egy zeneiskola, egy kollégium és egy általános iskolával közös gimnázium – működtetését 2015. szeptember 1-jétől 2019. augusztus 31-ig az önkormányzat vállalja. A szülők és pedagógusok részéről is többször hangsúlyozott igény volt, hogy az iskolák közvetlenül az önkormányzathoz tartozzanak. Ennek költsége az évi 174 millió forint hozzájárulással szemben nagyjából annak duplája, 350 millió forint lehet, de van ennyire fontos, hogy az önkormányzat kezébe kerüljön az irányítás. A Klik eddigi segítsége rendkívül hasznos volt, hiszen a közelmúltban előfordult olyan időszak, amikor Esztergom képtelen lett volna megfelelő módon működtetni ezeket az intézményeket. A jövőben is jó együttműködésre számítunk, amit az is mutat, hogy jelenleg is folyamatban van egy olyan intézményfejlesztési pályázat, amelyet még az intézményfenntartó indított el, de a beruházás csak szeptembertől valósul meg.

– Egy másik napirendi pont volt a „döntés a Századvég Politikai Iskola Alapítvány által a Strigonium cégcsoport működésének átvilágításáról készített vizsgálati jelentés alapján büntetőfeljelentés megtételéről”. Mondana erről részleteket?

– A Századvég Politikai Iskola Alapítvány készített egy átfogó, a Strigonium Zrt. és leányvállalatai elmúlt nyolcéves gazdálkodását érintő összefoglaló jelentést. A tanulmány a leányvállalatok jövőbeli ésszerű, gazdaságos működtetésére, átszervezésükre tett javaslatok mellett több olyan észrevételt is tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek különböző gazdasági, vagyon elleni bűncselekmények gyanújának megállapítására, és miattuk büntetőfeljelentés megtétele lehet indokolt. A jelentés azonban elsősorban gazdasági, jövőben megvalósítandó stratégiai kérdésekre koncentrált, ezért a büntetőfeljelentés megalapozottságának eldöntésére további dokumentumok – könyvelési adatok, szerződések, szakértői vélemények – beszerzésére van még szükség. Ezek birtokában készül majd el a végleges döntéstervezet, amiről a képviselő-testület három hónapon belül határozhat.

– Korábban az LMP az egész tanulmány nyilvánosságra hozását követelte.

– A Századvég-tanulmány a jóváhagyást tartalmazó – zárt képviselő-testületi ülésen hozott – határozat kihirdetésekor, annak mellékletét képezve nyilvánossá vált, személyesen vagy postai úton bárki kikérheti.

– Hogy áll most a városvezetés „örökségének” számbavétele? Melyek azok a legjelentősebb területek, ahol sikerült előre lépni? A külső szemlélő számára feltűnő a változás például a közterületek állapotában, de ez nyilván csak a felszín. Mi van az adósságokkal, a perekkel?

– Továbbra is nagy gondot jelent az előző ciklusok idején indult peres eljárásokból várható költségek, valamint az egyéb örökségként kapott vitás, lezáratlan projektekből származó tartozások rendezése. Szinte nap mint nap kerülnek elő több évre visszamenőlegesen kiegyenlítetlen tartozások, amelyek hátterét az előző ciklusokban aláírt szerződésekből származó teljesítési kötelezettségek képezik. A jogi irodánk munkájának legnagyobb részét a problémák felmérése és az önkormányzat érdekeinek védelme, a szükséges eljárások elindítása teszi ki. Nagyon bízom benne, hogy lassan sikerül feldolgoznunk a múlt örökségeit. Egyes esetekben a végleges megoldás még rengeteg munkát igényel majd, de remélhetőleg a jövő évi költségvetést már úgy tudjuk elkészíteni, hogy tisztában vagyunk minden korábbról fakadó kötelezettségünkkel.