Belföld

Európában egyedülálló a parlamenti könyvtár

Kövér László: A korábbi ötezer helyett már 38 ezer kötet található a polcokon

A közjogi, intézményi és fizikai megújulás jelképe lett az Országház az elmúlt öt évben, amit jól példáz az új alaptörvény, az újjászervezett őrség és múzeum s az újjáépült Kossuth tér is – jelentette ki Kövér László a parlamenti könyvtár és az egyetemi kutatóintézetek találkozóján.

Kövér
„A törvényhozás és a tudományos élet metszéspontjában” (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Eredményesnek nevezte az Országgyűlés könyvtárának tavaly befejezett felújítását Kövér László, és szerinte az is ezt igazolja, hogy az azóta eltelt egy évben duplájára nőtt a könyvtár olvasóinak száma. A házelnök erről a könyvtár és az egyetemi kutatóintézetek szakmai találkozóján beszélt, a Parlament Vadásztermében. Hangsúlyozta, az Országház az elmúlt öt évben a közjogi, intézményi és fizikai megújulás jelképe lett, amit az itt elfogadott új alaptörvény, az újjászervezett őrség és múzeum, valamint az újjáépült Kossuth tér is jelez. Az átalakításokat politikai vita kísérte, egy kivételével, a könyvtár megújulásáról ugyanis mindvégig egyetértés volt. „Ezért jogos büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy nemcsak új köveket raktunk le az Országház előtti térre, de keresett és hasznos kiadványokat is feltettünk a megújult Országgyűlési Könyvtár polcaira” – fogalmazott Kövér László az MTI tudósítása szerint.

A könyvtár „a törvényhozás és a tudományos élet metszéspontjában” működik, hiszen a parlamentarizmus, a jog, a politológia, a modern  történelemtudomány egyik leggazdagabb szakkönyvtára – mutatott rá a házelnök. Kiemelte, az Országgyűlés vezetésének célja, hogy szoros kapcsolatot tartson az ezeket a tárgyakat oktató és kutató intézményekkel. Hangsúlyozta, 2010 óta arra törekszenek, hogy az Országház „ne csupán a törvényhozás háza, ne csupán az ország közjogi szíve közepe”, hanem a közélet fontos központja is legyen. A 2010 és 2012 között létrejött digitalizált törvényhozási tudástár mintegy kétmillió oldalnyi kiadványt tartalmaz, a könyvtár 2013 és 2014 közötti fejlesztésével pedig a korábbi ötezer helyett már 38 ezer kötet érhető el a polcokon.

Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója Európában is egyedülállónak nevezte a könyvtárat, amely egyszerre szolgál a tudományt támogató nyílt szakkönyvtárként és a parlamenti képviselőket és munkatársaikat segítő intézményként.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom