Belföld

Értelmetlen sztrájkfelmérés

Megismétlik a nem reprezentatív közvélemény-kutatást

A pedagógusok mintegy fél százalékát képviselő PDSZ olyan online teszttel próbálja felmérni a sztrájkhajlandóságot, amelyet név nélkül bárki, akárhányszor kitölthet pár másodperc alatt.

E hét pénteken dönt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arról, sztrájkba kezdenek-e – ezt Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a múlt kedden közölte, sérelmezve, hogy a kormány nem válaszolt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelükre, amelyben tájékoztatták arról, hogy sztrájkbizottságot hoztak létre. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár hamarosan e-mailben reagált, tájékoztatva a szakszervezetet arról, hogy már korábban postára adták a választ, amely ezek szerint még nem érkezett meg a PDSZ-hez. „A tárca lehetőséget biztosít arra, hogy bekapcsolódjanak a már jelenleg is zajló sztrájktárgyalásokba” – írta Maruzsa Zoltán, hozzáfűzve, a tárgyalásokat Latorcai Csaba vezeti, az oktatási területet pedig Bódis József államtitkár képviseli majd. Maruzsa arra kérte a szakszervezetet, mutassa be a sztrájkhajlandóságra vonatkozó adatait. Szűcs Tamás ugyanis arról is beszélt, hogy az egy hónappal korábbi, két-háromezres mintával készült felmérésükben a pedagógusok nyolcvan százaléka jelezte, részt venne a sztrájkban. Ugyanakkor azt még Szűcs is elismerte, hogy ez az arány túlzó lehet, nyilván „főleg azok válaszoltak, akik nyitottak a munkabeszüntetésre”.

A PDSZ a múlt hétfőn ismét nekifutott a feladatnak: közzétett a honlapján egy kérdőívet, amelyen a válaszadó megjelölheti, részt venne-e egy-két órás figyelmeztető sztrájkban, egy, két, vagy többnapos munkabeszüntetésben. A felmérés szépséghibája, hogy bárki, bármennyiszer beküldheti a pár kattintással kitölthető online űrlapot, amellyel amúgy is valószínűleg többnyire csak a PDSZ-tagok találkoznak, tehát gyakorlatilag semmiféle szempontból nem reprezentatív. Erre már a szakszervezet közösségi oldalán hozzászólók is felhívták a PDSZ figyelmét, de hiába. A teszttel valószínűleg Szűcsék sem igazán elégedettek, mert bár azt ígérték, hogy folyamatos tájékoztatást adnak a honlapon az eredményekről, ennek egyelőre nincs nyoma.

Amint arról annak idején beszámoltunk, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke január közepén a Klubrádióban arról beszélt, „még nem törte át a gátat”, de egyre jobban nő a sztrájkhajlandóság a magyar munkavállalók körében. Kijelentette, van egy felmérésük ezzel kapcsolatban. Ezután lapunk is elküldte kérdé­seit a Maszsz elnökének, érdeklődve, hogy mikor, milyen módszerrel végezték a felmérést, hány dolgozót kérdeztek meg, és számszerűsítve mi lett az eredmény, ám azóta sem kaptunk választ. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom