Belföld

Emelkedő elvárások a felsőoktatásban, erősödő orvosképzés

Jogszabályba kerül a hallgatói méltóság fogalma

A jövő héten megismerhetővé válik a felsőoktatási törvény módosítása, valamint a képzéseket egységes keretrendszerbe foglaló új szakjegyzék. Két év alatt huszonhat, az intézmények számára rendkívül előnytelen PPP-konstrukciót váltanak ki.

felsooktatas
Kompetenciamérésen ellenőrzik majd az oktatás színvonalát (Fotó: Csudai Sándor)

A nemzeti felsőoktatási törvény jövő héten nyilvánosságra kerülő módosító javaslatában szerepelnek a bolognai rendszer tapasztalatai alapján tervezett változások, például az alkalmazott tudományok egyetemének és a közösségi képzőközpontoknak a létrehozása, a hallgatókkal és az oktatókkal szemben támasztott követelmények növelése, a rektor és a kancellár munkakörének pontosítása, valamint a konzisztóriumok szabályozása – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján a felsőoktatási államtitkár. Palkovics László elmondta, a kormány szerdai ülésén ezen változtatások mellett, a felsőoktatási stratégiához kapcsolódva döntött arról is, hogy az agrárképzésben megjelenik az osztatlan képzés. Erősíteni kívánják továbbá az orvosképzést egyrészt a hallgatók és az oktatók számának emelésével, másrészt infrastruktúra-fejlesztésekkel. Kiemelt területként kezelik az agrárképzést is, ahol szükségesnek tartják az oktatás és kutatás hatékonyságának növelését.

Szigorítják valamelyest az államilag támogatott helyekhez meghatározott követelményeket: az eddigi tizenöt helyett legalább húsz kreditet kell gyűjteni fél évenként a diákoknak, ezenkívül egy átlag alapján differenciált tanulmányi minimumot is teljesíteni kell ahhoz, hogy ne sorolják át őket önköltséges képzésbe. A hallgatók és az oktatás színvonaláról ad majd képet, hogy a diákok a képzés kezdetén és végén is kompetenciamérésen vesznek részt. Megjelenik a törvényben a „hallgatói méltóság” fogalma is. Az oktatókkal szemben támasztott elvárások növelését mutatja, hogy munkaidejük húsz százalékát ezentúl kutatásra kell szentelniük, és megjelenik a mesteroktató kategória.

Palkovics arról is beszélt, hogy a kormányülésen a PPP-konstrukciókkal összefüggésben döntöttek egy olyan üzleti modellről, amellyel jelentős megtakarítást lehet elérni a jövőben. A nemrégiben lezárult számvevőszéki vizsgálat megállapította, „vannak még nagyon rosszul működő”, illetve szabálytalan PPP-projektek a felsőoktatási intézményeknél, ezek közül a következő két évben huszonhatot váltanak majd ki, esztendőnként 17,5 milliárdos ráfordítással.

A jövő héten jelenik meg kormányrendeletben a rektori konferencia által is jóváhagyott új szakjegyzék, amely kiküszöböli az eddigi párhuzamosságokat. A tartalmi megújításról pedig megkezdődnek a tárgyalások.


Pizza, cirkusz és reggae a német írásbelin
Lezárult az idei érettségik első hete, tegnap német nyelvből középszinten több mint 18 ezren, emelt szinten 2450-en tettek írásbeli vizsgát. Egy német reggae-énekes, Tilmann Otto („Gentleman”), a margherita pizza története, egy berlini gyerekekből és fiatalokból álló cirkusz, a Juxircus volt a téma, valamint egy osztrák fiatallal készült interjút is kaptak a diákok középszinten szövegértési feladatként. Erre egy órájuk volt, a második, nyelvhelyességi részre harminc percük. A szünet után „hallottszöveg-értési” feladat következett, végül az „íráskészséget” mérték. Az emelt szintű írásbeli időtartama négy óra volt. A megoldások ma reggel nyolc órától megtalálhatók az Oktatas.hu honlapon. Hétfőn a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelik jönnek.